🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Hur blir marginalanteckningarna i en Kindle till någon glädje?

| | | Lästid: 2 minuter (1646 tecken)

Jag kan inte vara ensam om att tycka att det här är ett problem. Min fråga är därför om någon har kommit på ett sätt jobba <em>lite</em> mer effektivt med de marginalanteckningar och markeringar ni gör i Kindle-böcker?

Sedan ett drygt år tillbaka har jag en Kindle Paperwhite. Det är en på en och samma gång fantastisk och förrädisk produkt. Fantastisk eftersom den är väldigt bekväm att läsa på, även utomhus i direkt solljus, och låter mig bära flera böcker utan att packningen blir tyngre. Förrädisk eftersom kopplingen till Amazons nätbutik och dess en-klicks-köp gör det alldeles för lätt att köpa böcker, med resultatet att högen med sånt jag vill läsa växer.

Men läsplattan är ur en aspekt riktigt dålig: Stödet för marginalanteckningar och markeringar av intressanta passager är ett skämt.

Böckerna jag läser på plattan är i första hand fackböcker. Ofta relaterat till det jag skriver om som journalist, och därför vill jag ha ett så enkelt sätt som möjligt att spara det som jag kan ha glädje av framöver.

Att göra en överstrykning motsvarande den med en gul penna är enkelt. Att göra en marginalanteckning går hyfsat på Kindlen, där pekskärmstekniken sätter uppenbara hinder i vägen för snabb inmatning.

Problemet är alltså inte själva insamlingen av de intressanta tankarna i boken jag läser.

Problemet är hur Amazon sedan gör det jag sparat tillgängligt: I en enda lång lista, stycke för stycke, på kindle.amazon.com. Inte sökbart, inte ens särskilt överblickbart. Och framför allt inlåst.

Men det finns ett problem till: Det finns en gräns för hur många markeringar det går att göra i en bok.

Kombinationen får mig att gissa (inte särskilt våghalsigt) att det hela är en fråga om upphovsrätt. Genom att sätta en gräns för hur mycket av en bok som får markeras och dessutom göra markeringarna lite lagom oanvändbara förhindrar Amazon därmed möjligheten att någon helt enkelt markerar allt i en hel bok och sedan flyttar den vidare från kindle.amazon.com.

Hur som helst. Jag kan inte vara ensam om att tycka att det här är ett problem. Min fråga är därför om någon har kommit på ett sätt jobba lite mer effektivt med de marginalanteckningar och markeringar ni gör i Kindle-böcker?