đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sex steg till snabbt och enkelt lÀnkbloggande

| | | | | | | LĂ€stid: 4 minuter (4202 tecken)

Att lÀgga upp ett nytt lÀnktips hÀr pÄ webbplatsen Àr Àntligen sÄ enkelt som jag har önskat att det ska vara: Skapa ett bokmÀrke pÄ Pinboard och tryck spara. Det var allt. Nytt inlÀgg publicerat.

Pinboard till Wordpress med hjÀlp av IFTTT.

Att lÀgga upp ett nytt lÀnktips hÀr pÄ webbplatsen Àr Àntligen sÄ enkelt som jag har önskat att det ska vara:

Skapa ett bokmÀrke pÄ Pinboard och tryck spara.

Det var allt. Nytt inlÀgg publicerat.

Jag har lÀnge anvÀnt Pinboard i kombination med Ifttt för att göra mina lÀnktips, men jag har inte fÄtt det att fungera helt utan handpÄlÀggning.

Inte förrÀn nu, nÀr Jetpack för Wordpress fÄtt stöd för Markdown[1].

Vill du ocksĂ„ kunna tipsa dem som besöker din webbplats om intressanta lĂ€nkar – och göra det med minsta möjliga friktion?

1. Ge din Wordpress-sajt stöd för Markdown #

Jetpack

Om du inte redan installerat Jetpack sÄ gör du det. I menyn till vÀnster i administrationspaneln dyker en ikon för Jetpack upp. Klicka pÄ den och aktivera stöd för Markdown. Markdown behöver du för att enkelt kunna ange vad som Àr citat frÄn sidan du tipsar om och vad som Àr din egen kommentar.

2. Öppna ett konto pĂ„ Ifttt #

Ifttt Ă€r en gratistjĂ€nst som kan anvĂ€ndas för att knyta ihop olika webbtjĂ€nster med varandra. Namnet stĂ„r för if this then that och beskriver hur tjĂ€nsten fungerar: NĂ€r nĂ„got hĂ€nder (if this) gör det hĂ€r (then that). I just det hĂ€r fallet Ă€r “nĂ„got hĂ€nder” ett nytt bokmĂ€rke pĂ„ Pinboard och “gör det hĂ€r” publicera ett nytt inlĂ€gg pĂ„ en Wordpress-sajt.

3. Öppna ett konto pĂ„ Pinboard #

Skapa ett konto pÄ Pinboard. Pinboard Àr en onlinetjÀnst för bokmÀrken. Varje bokmÀrke kan taggas med nyckelord och har dessutom ett fÀlt för kommentarer. Du kommer att utnyttja bÄda möjligheterna.

LÀgg ocksÄ till Pinboards bookmarklet i din webblÀsares verktygsrad. DÄ fÄr du en knapp sÄ att du enkelt kan spara en webbadress nÀr du snubblat över nÄgot intressant som du vill tipsa andra om.

En fördel med Pinboard Àr för övrigt att tjÀnsten stöds av vÀldigt mÄnga appar för mobiltelefoner och surfplattor. DÀrmed blir det enkelt att spara lÀnkar direkt frÄn exempelvis Twitter-klient eller RSS-lÀsare.

(Kanske gÄr det hÀr att Ästadkomma Àven om du anvÀnder exempelvis Delicious. Jag har inte testat.)

4. Koppla ihop Ifttt med Pinboard och WordPress #

För att Ifttt ska kunna anvÀnda ditt konto pÄ Pinboard för att hÀmta lÀnkar som ska postas som inlÀgg pÄ en WordPress-sajt mÄste du först aktivera tvÄ av Ifttts sÄ kallade kanaler: Den för Pinboard och den för WordPress.

5. Skapa din Ifttt-regel #

Slutligen Àr det dags att skapa Ifttt-regeln som skapar inlÀgg pÄ din WordPress-sajt: Tala om för Ifttt att hÄlla ögonen öppna efter nya bokmÀrken pÄ Pinboard taggade med lÀnktips (eller vilken tagg du nu vÀljer att anvÀnda) och posta dem till WordPress. Du kan ocksÄ vÀlja vilken WordPress-kategori de nya inlÀggen ska hamna i och om taggarna frÄn Pinboard ska följa med. Slutligen kan du bestÀmma hur brödtexten i inlÀgget ska vara utformad. Som utgÄngspunkt anvÀnder jag kommentaren som jag sparat pÄ Pinboard.

Du kan ocksÄ vÀlja om Ifttt ska publicera det nya inlÀgget automatiskt eller bara spara det som ett utkast.

6. Skapa dina lÀnktips #

Spara bokmÀrke

NÀr du hittar nÄgot intressant pÄ webben, klicka pÄ knappen för att skapa ett nytt bokmÀrke pÄ Pinboard, lÀgg till ett citat eller tvÄ (med ett > först pÄ varje rad, Markdown-kommandot kommer Jetpack att göra om till html-koden för citat) och skriv nÄgra egna kommentarer. Tagga bokmÀrket med lÀnktips och spara.

VÀnta en stund, fördröjningen innan Iftt hittar ditt nya bokmÀrke och skapar inlÀgget pÄ Wordpress Àr upp till femton minuter.

SĂ„, bloggat och klart!

Bonus 1: SchemalÀgg dina lÀnktips #

Publish to schedule

Jag brukar ta mig igenom ett stort antal RSS-flöden Ät gÄngen, vilket ofta leder till flera lÀnktips. För att de inte ska publiceras med vÀldigt korta mellanrum anvÀnder jag WordPress-tillÀgget Publish to schedule. Sen kan jag stÀlla in hur mÄnga inlÀgg jag vill publicera varje dag och mellan vilka tider, och sÄ sprider Publish to schedule ut dem med lite oregelbundna mellanrum.

Om du installerar Publish to schedule, var dÄ uppmÀrksam pÄ att tillÀgget Àven tar hand om inlÀgg som du skriver pÄ vanligt sÀtt. NÀr du trycker pÄ publicera-knappen kommer inlÀgget alltsÄ inte att dyka upp direkt pÄ din webbplats utan lÀggas i kön. Givetvis gÄr det att runda manuellt om du vill publicera direkt.

Bonus 2: Sprid dina lÀnktips i sociala medier #

LÀnktips Àr ju till för att spridas. DÀrför anvÀnder jag Àven Buffer, en tjÀnst som fungerar lite som Publish to schedule men för Twitter och Facebook. Med Buffer Àr det möjligt att schemalÀgga statusuppdateringar i sociala nÀtverk. Och Àven Buffer gÄr att anvÀnda med Ifttt. Jag har en regel som bevakar RSS-flödet för mina lÀnktips och postar dem pÄ Twitter och en regel som plockar lÀnktipsen direkt frÄn Pinboard. Varje lÀnktips postar jag dÀrmed tvÄ gÄnger pÄ Twitter.


  1. Markdown Ă€r ett sĂ€tt att skapa textfiler som enkelt kan göras om till exempelvis html-kod. Med Markdown skriver man exempelvis text som ska vara kursiverad innanför tvĂ„ asterisker, *sĂ„ hĂ€r*. I mina lĂ€nktips vill jag anvĂ€nda blockquote-taggen i html för att sĂ€rskilja det jag citerar ur lĂ€nken frĂ„n mina egna kommentarer. Med Markdown innebĂ€r det att varje rad med citat inleds med ett >.  ↩