🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sätter nya iPhone fingret på webben?

| | | | | | | Lästid: 3 minuter (3274 tecken)

Den 10 september kliver Apple vd Tim Cook upp på scenen och presenterar uppföljaren till iPhone 5. Ett av de ihärdigaste ryktena inför pressträffen handlar om en fingeravtrycksläsare som ska sitta i/bredvid hemknappen. Om det visar sig stämma tror jag inte att det bara handlar om ett nytt sätt att låsa upp mobilen utan om något mycket större.

Den stora lösenordssoppan #

Idén om ett lösenord som öppnar hela webben har funnits länge. 2002 skrev jag om Microsofts Passport och Liberty Alliance, två tekniska lösningar som skulle ge nätets användare färre lösenord att hålla reda på. I anslutning till artikeln gjorde jag en kort enkät med några svenska sajtägare, men intresset var minst sagt svalt. Svaret från den tekniska chefen på aftonbladet.se var typiskt för de reaktioner jag fick: “Varför ska vi hjälpa till att bygga upp användardatabaser hos de stora mjukvarujättarna när det är vi som sitter på innehållet? Det är ju fel från grunden. De ska sälja mjukvara till oss, inte äga våra kunder. Om det skulle dyka upp oberoende aktörer som har som enda affärsidé att stå för användardatabasen kanske vi skulle se lite annorlunda på det.”

Istället fick vi som nätanvändare fortsätta att skapa nya lösenord för varje sajt vi ville använda. Nya förslag till lösningar dök upp, parallellt med att tidningar publicerade artiklar med goda råd om vad som kännetecknar ett bra lösenord eller om personer som fått sina konton hackade.

Men inget hände.

Först förändrade Facebook allt… #

Så kom Facebook. “Alla” blev medlemmar och plötsligt fanns det någon som kunde erbjuda en affärsuppgörelse som inte bara gynnade dem själva. När det blev möjligt för sajtägare att låta sina användare logga in med sitt Facebook-konto fick sajtägarna något i utbyte från Facebook: Den sociala grafen.

Webbplatserna som utnyttjar Facebook-inloggningen sänker tröskeln för den som vill bli användare och får på köpet kunskap om vem som känner vem.

…men nu har turen kommit till Apple? #

Nackdelen med Facebook-kontot är att det är lätt att hacka. Facebook har förvisso lagt till funktioner för tvåfaktors-autentisering, men min känsla är att ytterst få valt att aktivera den tekniken. Och så länge inloggningen bara sker med hjälp av ett lösenord går det egentligen inte att med säkerhet säga vem det är som loggar in, bara att det är någon som kan lösenordet.

Med tvåfaktorsautentisering kompletteras lösenordet, något användaren kan, med någon hen har eller något hen är. Ett lösenord kan stjälas på olika sätt, men att dessutom lyckas komma över en pryl som krävs är betydligt svårare.

Och här kommer fingeravtrycksläsaren in.

Kan fingeravtryck bygga en webb som kostar pengar? #

Om nya iPhone verkligen får en fingeravtryckläsare ökar det tilliten man kan ställa till en inloggning som sker via telefonen. Det räcker inte längre med att komma över mobiltelefonen och kunna pinkoden, du måste också ha användarens pekfinger.

Koppla detta faktum till den stora användardatabas med kreditkortsuppgifter som Apple sitter på. För ett år sedan innehöll den 400 miljoner kreditkort. Tänk om Tim Cook kliver ut på scenen om några veckor och inte bara visar en iPhone som har en fingeravtryckläsare utan också presenterar funktioner som gör det möjligt för webbplatser att använda Apples databas för både inloggning och betalning.

Med iTunes Store byggde Apple upp ett ekosystem där apputvecklare kan tjäna pengar på relativt billiga produkter. Apples motkrav är en 30 procentig andel av intäkten. Bevisligen är det många utvecklare som tyckt att det är ett fair deal.

Den webbplats som väljer att använda Apples betallösning kommer “bara” att nå dem med en iPhone i fickan. Men det är å andra sidan ingen liten marknad. Och kan det i så fall vara en teknisk lösning som möjliggör mikrobetalningar på webben på samma sätt som vi idag betalar småbelopp i mobilen, både när vi köper appar och skaffar extrafunktioner i dem som är gratis?