🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Anteckna på rätt ställe med Drafts

| | | | | | Lästid: 2 minuter (1641 tecken)

dropbox actions

I höstas skrev jag om hur några textfiler lagrade på Dropbox ersatt lösa papperslappar och anteckningsböcker spridda runt om på kontoret och i hemmet. Tack vare att de finns på Dropbox har jag dem alltid till hands, eftersom min telefon sällan befinner sig särskilt långt bort från mig.

Men för att jag verkligen ska skriva i textfilerna istället för på ett löst papper måste det också vara enkelt att krafsa ner några meningar. Vid datorn är det inga problem, men på språng är det lite bökigare.

Lösningen är Drafts. Appen är snabb, öppnar med en blank sida där det bara är att börja skriva. När man är klar väljer man hur texten ska användas. Man kan skicka den som ett mail, skicka den som en statusuppdatering till Facebook eller Twitter – eller lägga till texten i slutet på ett dokument på Dropbox.

Problemet är dock att Drafts, senast jag kollade, bara kunde spara till en enda textfil på Dropbox. Men jag har massor av olika dokument. Ett för artikeluppslag, ett för blogguppslag, ett för böcker jag vill läsa, ett för program och tjänster jag vill testa, ett för alla andra funderingar. I januari upptäckte jag att det gick att lösa med Hazel. En lösning som fungerade, även om den är rejält bökig.

Men nu har Drafts fått en funktion som heter Dropbox Actions. Och därmed kan jag lägga Hazel och allt bök åt sidan.

Med Dropbox Actions skapar jag regler för vad som ska hända med min textsnutt. Om den ska läggas i en ny fil med dagens datum som namn, som ett exempel. Eller läggas till en fil som redan finns på Dropbox, antingen i början eller i slutet. Var i mitt Dropbox-konto filerna ska finnas. Och jag kan skapa hur många regler som helst.

Just nu har jag nio olika dokument på Dropbox som jag sparar olika slags textsnuttar till. Snabbt och enkelt.

För att läsa eller redigera i befintliga anteckningar kör jag för övrigt Notesy i telefonen och nvALT i datorn. Två riktigt bra program för att hantera många textfiler på ett enkelt sätt, bland annat tack vare bra sökfunktioner.