🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Pinboard som informationsnav – Ifttt som informationsväg

| | | | | | | Lästid: 4 minuter (3785 tecken)

Med IFTTT går det att koppla ihop Pinboard med Wordpress.

I RSS-prenumerationer, på Twitter, i Facebook-flödet. Intressanta länkar dyker upp lite var som helst. Men beroende på vart länken leder vill jag spara den på olika sätt.

Somliga länkar är artikeluppslag. Andra är potentiellt referensmaterial. En del länkar resulterar i ett snabbt blogginlägg för att tipsa andra. Några skickar jag vidare via e-post eftersom jag vill vara säker på att en viss person verkligen ser den.

Men oavsett var jag hittar de intressanta länkarna och vad som sedan ska hända med dem hamnar de i min samling på Pinboard.

Pinboard är en av nätets alla tjänster för att spara bokmärken som tillsammans med Ifttt blir en riktigt kraftfull lösning.

Det här är Ifttt #

Ifttt har jag bloggat om några gånger tidigare (och kommer säkert blogga om igen, tjänsten blir bara bättre och bättre). Kortfattat kopplar Ifttt - If This Then That – ihop olika webbplatser.

Två exempel: Alla bilder som jag laddar upp till Instagram sparas automatiskt till mitt konto på Dropbox och varje gång någon kommenterar på min blogg på dn.se plingar det till i min telefon.

I det första fallet kopplar Ifttt ihop Intagram och Dropbox, i det andra RSS-flödet med bloggkommentarer med Pushover.

Att koppla ihop webbtjänster på det här sättet är enkelt med Ifttt. I ett enkelt webbgränssnitt väljer vad man vill bevaka (if this) och vad som ska hända (then that).

Taggarna bestämmer vart bokmärket tar vägen #

En av de saker som Ifttt kan hålla koll på är de bokmärken som jag sparar på Ifttt. Det går att låta Ifttt reagera varje gång jag sparar ett nytt bokmärke, men det är när man istället låter Ifttt bevaka bokmärken taggade på olika sätt som det blir riktigt smart. De Pinboard-taggar jag använder som triggers för Ifttt är:

Så sparar jag länkar till Pinboard #

Att spara länkar till Pinboard är enkelt. Tjänsten har en inbyggd funktion för att importera alla länkar som finns i de Twitter-inlägg som jag markerar med en stjärna. Som RSS-läsare använder jag Fever. Det inlägg som jag favoritmarkerar där publiceras i ett RSS-flöde, som jag med hjälp av ytterligare en regel i Ifttt importerar till Pinboard. Allt jag favoritmarkerar i Instapaper hamnar också i Pinboard. De länkar jag snubblar över på webben sparar jag med hjälp av Pinboards egen bookmarklet.

Och en ett par gånger i veckan går jag igenom alla nya bokmärken på Pinboard, raderar de som inte känns relevanta och taggar alla andra.

Överkurs: Hazel #

Att spara utkast och referensmaterial till Dropbox är bra. Men för att bringa lite ordning i det som hamnar där använder jag dessutom Hazel. Hazel är ett smart program för Mac. Det kan bevaka en mapp och utföra olika saker beroende på vad som händer med filerna som dyker upp där. Med Hazel flyttar jag bland annat utkasten som kommer från Pinboard till rätt mapp på min hårddisk.


  1. Markdown är ett sätt att skapa textfiler som enkelt kan göras om till exempelvis html-kod. Med Markdown skriver man exempelvis text som ska vara kursiverad innanför två asterisker, *så här*. Fördelen med Markdown är att man kan använda vilken textredigerare man vill när man skriver sina texter, för att sedan skapa ett html-dokument, pdf-dokument, rtf-dokument eller vad man nu behöver när man är klar.