🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Två utmaningar för ett decentraliserat alternativ till Twitter

| | | | | Lästid: 1 minuter (994 tecken)

Riktigt intressant avsnitt av podcasten Hypercritical. Ett av ämnena som diskuteras är Twitter, App.net och Tent.io – och det realistiska i att utveckla en distribuerad lösning för realtidskommunikation a’la Twitter. Utgångspunkten för diskussionen är det här blogginlägget.

Tent.io vill erbjuda samma funktioner som Twitter, med en realtidsström av korta uppdateringar, men i form av en decentraliserad lösning baserad på en standard som vem som helst kan utnyttja. En Twitters motsvarighet till e-post. Vilket givetvis skulle vara bra.

Men John Siracusa framför två, i mina ögon, starka argument för varför Tent.io kommer att få problem:

För det första, i ett decentraliserat system ska uppdateringar skickas ut till alla anslutna servrar. Vilket ger klara skalbarhetsproblem eftersom realtidsaspekten är så viktig. En uppdatering på Twitter, eller motsvarande tjänst, får inte ta mer än några sekunder från avsändare till mottagare. För e-post finns inte alls motsvarande förväntning.

För det andra, i ett decentraliserat system är det väldigt svårt att bygga en allomfattande sökfunktion, vilket är viktigt för dem som använder Twitter för omvärldsbevakning.