đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dumma pipor, nytta, affÀrer och Twitter

| | | | | | LĂ€stid: 3 minuter (2838 tecken)

[caption id="attachment_4591" align="aligncenter" width="620"] Twitter till Google Drive med hjÀlp av Ifttt. Snart inte möjligt lÀngre.[/caption]

Twitter gÄr att anvÀnda pÄ mÄnga olika sÀtt. För mig har det handlat om tvÄ av de vanligaste: Intressanta diskussioner och att hitta intressant lÀsning. Smarta webbtjÀnsten Ifttt har hjÀlpt till med bÄda.

Nu Àr det slut pÄ det.

Som diskussionsplattform har Twitter sina begrÀnsningar. En Àr att det Àr svÄrt att hitta gamla inlÀgg. Jag har nÄgra gÄnger velat gÄ tillbaka och se vad nÄgon skrev till mig. SvÄrt pÄ Twitter, men enkelt tack vare Ifttt. Med hjÀlp av Ifttt har jag sparat alla inlÀgg pÄ Twitter dÀr jag Àr omnÀmnd med ett @thoresson, först i Evernote och pÄ sistone i dokument pÄ Google Drive.

I twitterflödet virvlar ocksÄ en massa lÀnktips förbi. De som ser intressanta ut har jag stjÀrnmÀrkt, som en pÄminnelse till mig sjÀlv att titta nÀrmare pÄ. Och lÄtit Ifttt ta hand om lÀnkarna som finns i dem och samla dem tillsammans med lÀnkar som jag hittar pÄ andra stÀllen. NÀr tid har funnits att ta sig igenom lÀnksamlingen har jag bara behövt titta pÄ ett stÀlle.

Men i ett mail till sina anvÀndare meddelade Ifttt i morse att tjÀnsten inte lÀngre kommer gÄ att anvÀnda pÄ det sÀttet. Efter den 27 september Àr det möjligt att anvÀnda Ifttt för att göra inlÀgg pÄ Twitter, men inte för att hÀmta ut information frÄn tjÀnsten.

Beslutet Àr en direkt konsekvens av de nya villkor som Twitter införde för ett par veckor sedan. Enligt dem Àr det uttryckligen förbjudet att spara innehÄll frÄn Twitter till andra molntjÀnster, pÄ det sÀtt som Ifttt gjort möjligt.

NÀr villkoren presenterades kom högljudda protester frÄn mÄnga hÄll. Och om försÀmringarna av Ifttt Àr ett första tecken pÄ hur saker och ting kommer att utvecklas, dÄ var protesterna befogade.

I grund och botten handlar detta om vad Twitter egentligen Àr. För mig och de flesta anvÀndare Àr Twitter en teknik, en plattform för kommunikation. Men de senaste mÄnadernas utveckling visar med all önskvÀrd tydlighet att Twitter i första hand Àr ett företag.

Jag har anvÀnt jÀmförelsen med e-post förr och gör det igen:

Att Mozilla bestÀmmer sig för att sÀtta utvecklingen av populÀra e-postprogrammet Thunderbird pÄ sparlÄga Àr trÄkigt för dem som anvÀnder programmet, men inget hot mot e-post som sÄdan.

E-post bygger pÄ öppna standarder som vem som helst kan bygga pÄ. (Tekniken) Twitter Àr dÀremot en plattform helt under kontroll av (företaget) Twitter.

VÀrldens internetoperatörer vill inte se sin infrastruktur förvandlad till dumma pipor som bara transporterar ettor och nollor mellan kunderna och de tjÀnster dem anvÀnder. IstÀllet försöker internetoperatörerna erbjuda egna innehÄllstjÀnster och annat som flyttar dem uppÄt i vÀrdekedjan.

Situationen för Twitter Àr den samma. Lika lite som internetoperatörer bara vill tillhandahÄlla dumma pipor Àr Twitter intresserat av att göra det.

Till stor del handlar det för Twitter om att Àga anvÀndarupplevelsen. Det Àr dÀr, med den affÀrsmodell som Twitter valt, som pengarna genereras. Via annonsvisningar.

Om jag anvÀnder Ifttt för att flytta de inlÀgg jag Àr intresserad av frÄn Twitter till en annan tjÀnst, dÄ missar företaget en möjlighet att visa annonser.

FrÄn Twitters horisont kan besluten se logiska ut, men för oss anvÀndare pÄverkar det nyttan med tjÀnsten rejÀlt.