đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Smarta utvecklare hittar smarta vÀgar

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2040 tecken)

Instapaper Àr en av de appar jag anvÀnder absolut mest i min iPad. Med programmet skapar jag en digital att lÀsa-hög. IstÀllet för att skriva ut artiklar som ser intressanta ut sparar jag dem till Instapaper och kan lÀsa i min telefon eller platta.

I avsnitt 99 av podcasten Mac Power Users Àr Instapapers utvecklare Marco Arment gÀst. Avsnittet handlar egentligen om arbetsflöden, hur Arment gör för att vara sÄ effektiv som möjligt framför sin dator. Men inledningen handlar en hel del om Instapaper, bland annat hur Marco Arment löst tvÄ saker som vid första anblick sÄg omöjliga ut.

Det ena Àr ett nattlÀge. Normalt visar Instapaper svart text mot en ljus bakgrund. Men ligger man i sÀngen Àr det omvÀnda bra. Vit text pÄ svart bakgrund stör inte den som ligger bredvid lika mycket. Han ville lÀgga till en funktion som automatiskt vÀxlar mellan de tvÄ lÀgena.

Eftersom iPaden har en ljussensor som anvÀnds för att stÀlla in ljusstyrkan pÄ skÀrmen borde det ha varit enkelt. Problemet Àr att Apple inte ger andra utvecklare Àn sina egna tillgÄng till informationen frÄn den sensorn.

Arments lösning blev istÀllet att med gps:en ta reda pÄ var anvÀndaren befinner sig och sedan hÀmta information om nÀr solen gÄr upp och ner.

Det Àr lÄngt ifrÄn en perfekt lösning. Att solen har gÄtt ner innebÀr nödvÀndigtvis inte att sÀnglampan ocksÄ Àr slÀkt. Men i brist pÄ bÀttre tycker jag att det Àr en smart lösning.

För den andra smarta lösningen hÀmtade han inspiration i appen News.me.

En av fÄ nackdelar med Instapaper Àr att man tidigare var tvungen att ladda ner nya artiklar. För det mesta inga problem. Men nÄgra gÄnger har jag suttit pÄ ett tÄg med dÄlig mobiltÀckning och utan möjlighet att ladda ner de dÀr texterna jag ville lÀsa.

Och eftersom Apple Àr vÀldigt restriktiva med vad program fÄr göra i bakgrunden finns ingen möjlighet för Instapaper att kolla efter nya artiklar en gÄng i timmen.

Återigen blev gps:en lösningen. I senare versioner av operativsystemet har Apples prylar fĂ„tt stöd för “geofences”, ett slags virtuella staket. Funktionen anvĂ€nds bland annat av Apples egen app Reminders, sĂ„ att man kan bli pĂ„mind om saker nĂ€r man exempelvis kommer till jobbet.

Vad News.me och Instapaper gör Àr att utnyttja ett virtuellt staket pÄ ett lite annat sÀtt: Jag har stÀllt in att Instapaper ska hÀmta hem alla nya artiklar sÄ snart jag lÀmnar kontoret.

Fascinerande hur kreativa utvecklare hittar lösningar pÄ till synes omöjliga problem.