đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

NĂ€r blir Branch och Medium en del av Twitter?

| | | LĂ€stid: 2 minuter (2114 tecken)

Först sommarens diskussioner om hur Twitter förhÄller sig till tredjepartsutvecklare. Sen finansiering av Branch och Medium. Förvisso inte med pengar direkt frÄn Twitter, men vÀl frÄn Twitters grundare via deras riskkapitalbolag Obvious.

Och sÄ till slut blev de nya villkoren för tredjepartsutvecklare presenterade.

Kan inte lÄta bli att fundera pÄ om hÀr finns ett samband.

Twitter Àr vÀldigt bra för snabb realtidskommunikation. Men tjÀnsten har Ätminstone tvÄ stora brister: Det ena Àr teckenbegrÀnsningen, att man bara har 140 tecken för varje inlÀgg. Det bÀddar inte direkt för nÄgra djupare, mer invecklade diskussioner. Och det gör inte heller svÄrigheterna att följa en diskussion pÄ Twitter. Det har förvisso blivit bÀttre pÄ sistone, dÀr Twitters eget webbgrÀnssnitt och appar som Tweetbot försöker visa bÄde tidigare och senare inlÀgg i en diskussionstrÄd. Men det Àr ett försök med flera brister. Om en person till exempel delat upp ett svar i flera inlÀgg, pÄ grund av teckenbegrÀnsningen, sÄ kommer nÀstan alltid bara det första svaret med i trÄdvisningen.

Det intressanta Àr att Branch och Medium angriper var sin av dessa bÄda brister. Branch utvecklar en teknisk lösning dÀr diskussioner ska bli lÀttare att följa, Medium Àr nÀrmast att lika vid en ny bloggplattform. (Evan Williams, en av Twitters grundare, var för övrigt en av dem som startade Blogger.)

Nu Àr bÄde Branch och Medium lanserade som fristÄende tjÀnster utvecklade av tvÄ olika företag. Men det Àr inte svÄrt att tÀnka sig att de bÄda tekniska lösningarna, Ätminstone den som Branch utvecklar, lika gÀrna hade kunnat presenterats som en ny funktion hos Twitter. Jaiku var en av utmanarna som förlorade slaget med Twitter, och dÀr var just bÀttre diskussionsmöjligheter en av de stora fördelarna dÀr.

Min gissning Àr att Ätminstone Branch om ett tag Àr en integrerad del av Twitter snarare Àn en fristÄende tjÀnst. Att anvÀnda en plattform som Branch för att diskutera ett blogginlÀgg eller en artikel som egentligen Àr publicerad nÄgon annanstans kÀnns konstigt. Men att ha möjligheten att ge diskussionerna pÄ Twitter mer luft, det Àr nÄgot annat.

Medium dÄ? Som start- eller slutpunkt för det som diskuteras pÄ Twitter och Branch. Ett originalinlÀgg dÀr, nÄgra korta kommentarer i realtidsflödet, de mest engagerade fortsÀtter i en trÄd pÄ Branch och sammanfattar sedan sina tankar i ett nytt inlÀgg pÄ Medium.

Och allt under striktare kontroll av företaget Twitter, tack vare de nya villkoren för tredjepartsutvecklarna.