Alla tankar passar inte på Facebook, inte alla bilder på Instagram. Det handlar om sånt som bara har en tänkt läsare, den som skriver. Men också om sånt som man vet att man vill ha kvar, lång tid framöver.
Men Facebook och Instagram har något som en fysisk dagbok inte har. Enkelheten och tillgängligheten. Medan dagboken ligger i sängskåpet där hemma finns mobiltelefonen alltid med, och med den också möjligheten att skriva en snabb statusuppdatering. Eller föreviga det där ögonblicket med ett fotografi, något som är betydligt mer tidskrävande med ett fysiskt album.
Ett annat problem med en dagbok skriven för hand är att alla inte har en handstil som går att läsa. Undertecknads är till exempel ibland att likna vid ett svårforcerat krypto. Och en fysisk dagbok kan man tappa bort.
Dayone är lösningen på allt detta. Den största fördelen med programmet är tillgängligheten. Dayone finns för Mac, iPhone och iPad. De dagboksanteckningar man gör synkroniseras automatiskt mellan de olika plattformarna, antingen via Dropbox eller via Apples iCloud.
Och efter senaste uppdateringen som kom för några veckor sedan har ett redan bra program blivit mycket bättre. Snyggare, men framför allt kom stöd för bilder och gps-kooridinater.
Smart är hur Dayone använder metadata i bilderna. När de används i en anteckning kan, om man vill, datum tid och plats automatiskt ställas in. Lägger man inte till någon bild hämtas istället platsinformationen direkt från telefonens gps. Och den som vill precisera var man är kan göra det, genom att hämta in namnet på restaurangen eller fotbollsarenan från Foursquares databas.
Men Dayone handlar inte bara om hur enkelt det är att spara sina tankar, eller att det görs utan att släkt och vänner kan läsa dem.
Programmet har också en väldigt snygg bildvy, där man kan bläddra bland alla dagboksanteckningar som innehåller en bild. Ett väldigt trevligt sätt att minnas allt roligt en dag när man inte känner sig på topp. Räknar med att en kommande uppdatering kommer innehålla möjligheten att visa alla geotaggade anteckningar i en kartvy.
Och så var det där med att spara sina tankar för framtiden. Att ladda ner alla sina statusuppdatering från Facebook är möjligt, Instagram kan automatiskt spara alla bilder till telefonen samtidigt som de laddas upp.
Men att från början lagra data på ett ställe där man har kontroll över den är när det gäller dagboksanteckningar givetvis bättre. Dessutom blir det snart en helt annan typ av texter i Dayone jämfört med den genomsnittliga statusuppdateringen på Facebook, och en helt annan typ av bilder jämfört med Instagram. Så även om det skulle vara enklare att flytta sin data därifrån så skulle det ändå inte vara ett alternativ till Dayone.
Men också från Dayone är det möjligt att exportera sina anteckningar. Vilket är nog så viktigt. Att skriva i en app som finns idag men där man inte kan veta något om framtiden är inte att rekommendera. Dayone löser det genom att jag som användare kan spara alla mina anteckningar i en vanlig textfil. I dagsläget följer varken bilder eller metadata med, men gissningsvis är det en funktion som kommer.
Dayone finns just nu endast för Apples datorer och bärbara prylar, men utvecklarna har antytt att versioner för Microsofts operativsystem är på gång.