🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Amazon gör backup i molnet rejält mycket billigare

| | | | Lästid: 1 minuter (980 tecken)

För att säkerhetskopiera de viktigaste filerna i min jobbdator använder jag Arq, ett backupprogram för Mac. Istället för att lagra säkerhetskopiorna på en extern hårddisk så skickas de upp till Amazons molntjänst S3.

Det handlar inte om särskilt mycket data, ungefär 11 gigabyte. Med en prislapp på 0,093 dollar per gigabyte hamnar mina månadsräkningar från Amazon i trakterna kring en och en halv dollar.

Egentligen skulle jag vilja trycka upp ännu mer data i molnet, men eftersom det handlar om stora bildfiler och annat utrymmeskrävande har jag dragit mig för det.

Nu kan det bli läge att tänka om. Amazon lanserar idag en ny lagringstjänst, Glacier, byggd just för långtidslagring av data som man inte behöver komma åt särskilt ofta. Och med Glacier kapar Amazon samtidigt prislappen rejält. Från 0,093 dollar per gigabyte och månad till http://aws.amazon.com/glacier/pricing/.

Om bara Arq får stöd för Glacier innebär det i runda slängar tio gånger så mycket lagringsutrymme till samma kostnad.

Snart går det inte att hitta en giltig anledning till varför viktig data inte finns säkerhetskopierad utanför kontoret/hemmet, skyddad mot både stöld och brand.