🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Hur använder du nätet för omvärldsbevakning?

| | | | | | Lästid: 1 minuter (1262 tecken)

I höstas skrev jag en internetguide åt .SE, om elektroniska identiteter. Drar nu igång arbetet med en ny guide, den här gången om omvärldsbevakning och informationsgallring på nätet. Och jag tar gärna emot tips på sånt som kanske kan ingå.

Tanken är att guiden ska ha tre delar:

  1. Problemet. Siffror, statistik och annat som kvantifierar informationsexplosionen och en förklaring till varför en stor mängd information blir oöverblickbar. Varför känns det allt oftare som om vanlig nyckelordsbaserad sökning på Google inte räcker?
  2. Smartare filter. Hur filtrerar och gallrar man i informationsfloden i dag – och vad har man för idéer för framtiden? Datorer som blir bättre att förstå mänskligt språk, och därmed blir bättre på att begripa vad användaren letar efter men också på att söka efter svaret är ett exempel. En annan växande trend är människor som agerar filter, oavsett om det är genom att välja vilka man följer på Twitter eller tjänster som vark.com och quora.com där det är andra användare som svarar på frågorna.
  3. Hands on – här är verktygen som kan hjälpa dig. Tips för att få ut maximalt av RSS, Google Alerts, Twitter och Twingly och andra tjänster och metoder som redan idag gör det lättare att hitta det man söker och bli uppmärksammad på sådant som ligger inom intressesfären.

Har du siffror som passar i första delen? Känner du till forskning som hör hemma i den andra? Eller bra tips till den tredje? Kanske förslag på personer att intervjua. Lämna gärna en kommentar, eller skicka ett mail.

Tack!