đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

"Identifierad och igenkÀnd" - en guide till digitala legitimationer

| | | | | | LĂ€stid: 2 minuter (1926 tecken)

Ett körkort Àr i all sin enkelhet ett fantastiskt litet plastkort. Det visar pÄ en och samma gÄng vem du Àr och vilka fordon du fÄr lov att köra. Tack vare att Trafikverket Àr en pÄlitlig utgivare, och att körkortet Àr tillrÀckligt svÄrt att förfalska, Àr det anvÀndbart i varje situation dÀr nÄgon vill veta din identitet.

PÄ nÀtet finns ingen motsvarighet. DÀr dras vi fortfarande med ett lappverk av lösningar: AnvÀndarnamn och lösenord pÄ de flesta webbplatser, BankID pÄ ett fÄtal. Min egen lösenordslista nÀrmar sig ett hundratal. Drömmen om ett enda lösenord som öppnar hela webben har funnits lÀnge. Redan 2002 skrev jag om tvÄ alternativa lösningar i Ny Teknik. Ingen av dem blev nÄgon succé. Det Àr dÀremot Facebook Connect pÄ vÀg att bli. Allt oftare slipper nÀtets anvÀndare skapa ett nytt konto nÀr de ska börja anvÀnda en ny tjÀnst. IstÀllet gÄr anvÀndaruppgifterna frÄn Facebook att ÄteranvÀnda. Och inte bara för att logga in, med pÄ köpet följer dessutom alla vÀnskapsrelationer. Resultatet Àr en webb som Àr enklare, mer personlig och roligare att anvÀnda.

Men det hÀr Àr ingen fullÀndad lösning pÄ nÀtets identitetsproblematik. Vem som helst kan skapa ett konto pÄ Facebook i vilket namn som helst, koppling till fysiska individer saknas helt. Eftersom Facebook inte gör nÄgon identitetskontroll nÀr ett nytt konto skapas Àr Facebook Connect inte en lösning för Skatteverket eller andra tjÀnster dÀr det Àr viktigt att veta vem det Àr som loggar in.

HÀr har BankID fyllt en roll. Men det Àr en teknik som fÄtt begrÀnsad spridning utanför myndighetssfÀren och dessutom dras med en del tekniska problem. PÄ gÄng Àr en ny lösning för e-legitimationer, dÀr förhoppningen Àr betydligt bÀttre spridning och enklare anvÀndning. Vid Ärsskiftet ska en ny myndighet, E-legitimationsnÀmnden, börja jobba med detta pÄ allvar.

Om de hÀr tvÄ utvecklingsspÄren - och vilka krav som kan stÀllas pÄ en digital identitet - skriver jag i "Identifierad och igenkÀnd", en bok som ges ut i Stiftelsen för Internetinfrastrukturs serie med Internetguider. Du kan ocksÄ ladda ner boken hÀr: [download id="1" format="1"]. Eller utan kostnad bestÀlla en tryckt version frÄn .SE.

Ett lÀngre blogginlÀgg om detta skrev jag ocksÄ i somras, som mitt bidrag till SSWC-boken.