🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Fem råd för dina säkerhetskopior

| | | | | Lästid: 3 minuter (2999 tecken)

“Hur ska jag göra för att säkerhetskopiera mina bilder?” Jag fick frågan igen, tidigare i veckan. Bestämde mig för att äntligen skriva det där blogginlägget som sammanfattar hur jag tycker att man ska göra:

1. Köp två externa hårddiskar #

De externa hårddiskarna ska bara användas för att säkerhetskopiera det du har på din dator. Därför duger det inte med någon av de externa hårddiskar du redan har massor av bilder, musik och filmer på. Det är ju just de filerna du ska skapa kopior av.

Men varför två? För att en av diskarna alltid ska vara på en annan plats, i en låda på jobbet, till exempel. Om säkerhetskopian finns på samma ställe som datorn, då är man skyddad mot varken brand eller inbrott.

2. Skaffa ett bra program för att skapa säkerhetskopiorna #

Det viktiga är att det går att skapa sina regler för säkerhetskopiering en gång, och att det sen räcker att plugga in hårddisken och starta kopieringen. För Windows är mitt förslag Syncback, för Mac Chronosync.

3. Skilj på arbetsfiler och sånt som du har arkiverat #

Arbetsfiler är dokument som du håller på att skriva, bilder som inte är färdigsorterade och så vidare. Arkiv är allt sånt som du jobbat klart med, men vill vara säker på att du aldrig förlorar. Skillnaden är viktig.

Grundinställningen i de flesta program för säkerhetskopiering är att filer som raderats från datorn också tas bort från säkerhetskopian. Det är en vettig inställning för just arbetsfilerna. Har du tömt digitalkameran på åtskilliga gigabyte bilder som du inte hunnit sortera innan du gör säkerhetskopian vill du antagligen att alla dåliga bilder du senare raderar också ska försvinna från den externa hårddisken. Men sen finns alltid risken att de värdefulla bilderna, de som under inga omständigheter inte får försvinna, raderas i datorn. Av misstag, av ett virus eller av någon annan anledning.

Märker du det inte innan nästa gång du kör säkerhetskopieringen, då kommer de försvinna från den externa hårddisken också. Men om du skiljer på arbetsfiler och arkiv, då kan du också tala om för backupprogrammet att aldrig radera filer ur arkivet. Rent konkret är mitt förslag att skapa mappar med namnen Arbetsfiler och Arkiv. När en bild, ett dokument, en videosnutt i Arbetsfiler är klar flyttas den till Arkiv.

Men om du raderar en bild ur Arbetsfiler av misstag? Förhoppningsvis upptäcker du det ganska snart, och använder du något av de två programmen jag föreslår ska det inte vara någon fara, om de är inställda på rätt sätt. Både Syncback och Chronosync kan nämligen tillfälligt spara raderade filer, så att du har en chans att rädda dem.

4. Hängslen och livrem #

Det här är för de allra viktigaste filerna. I Arkiv skapar du också mappar som heter DVD001, DVD002 och så vidare. De mapparna fylls i tur och ordning, upp till dryga fyra gigabyte; just så mycket som ryms på en dvd-skiva. När mappen är full, bränn en dvd med innehållet, lägg den i bankfacket och börja därefter fylla nästa mapp i serien. Fördelen med en dvd är att innehållet inte på något sätt kan raderas, med mindre än att skivan förstörs. Ingen risk för misstag, alltså.

Varför det inte går att bränna till dvd utan att skapa mapparna med de särskilda namnen? Det går givetvis bra, men genom att ha serien DVD001, DVD002 och så vidare är det ingen tvekan om vilka filer som finns brända till dvd.

5. Utnyttja nätet #

För filerna i Arbetsfiler, använd en tjänst som Dropbox för att skapa omedelbara kopior utanför huset av alla nya filer och alla ändringar du gör. Då har du en kopia även om du skulle drabbas av exempelvis en diskkrasch innan du hunnit säkerhetskopiera till dina externa hårddiskar.