Det blev ingen rankningslista. Tidningen Fokus och sajten Makthavare hade som mål att lista de svenska myndigheter som är bäst på att göra sin rådata tillgänglig på nätet - och att ställa de sämsta i skamvrån.
Nu ger man upp. Joakim Jardenberg förklarar varför:
Efter många veckors arbete är det bara att konstatera: det blev ingen hitlist. De goda exemplen lyser med sin frånvaro.
I sin text lyfter han ändå fram Riksantikvarieämbetet som en myndighet med ambitioner. Med data från dem har göteborgsföretaget Locago byggt en mobilapplikation som gör det enkelt att hitta fornlämningar i närheten av platsen där man befinner sig.
Men i övrigt — inget.
Det här är märkligt. Tidigare i höstas skrev jag om öppna API:er i Ny Teknik. Ett av företagen som öppnat upp sina tjänster för tredjepartsutvecklare är Spotify. I artikeln förklarar Sophia Bendz, pr-ansvarig på företaget, varför:
Vi hoppas att det ska dyka upp kreativa lösningar som vi inte ens har tänkt på.
Ett liknande argument till varför det är viktigt med öppenhet lyfter Gartners analytiker Eric Knipp fram i texten:
Ett öppet API hjälpa till att öka ett företags räckvidd och genomslag.
Om näringslivet menar att öppna API:er kan ge nya tjänster och öka räckvidd och genomslag, borde då inte det samma gälla ett lands offentliga verksamhet? Det tror i alla fall Barack Obama. Han har tagit initiativ till webbplatsen data.gov som ska vara samlingspunkten för datakällor från det offentliga USA. I en intervju med Wired förklarade Vivek Kundra, nytillträdd CIO för landet, i somras tankarna med satsningen.
I Sverige finns alltså ännu inget liknande, från officiellt håll. På opengov.se gör Peter Krantz på eget initiativ en ansträngning för att samla ihop de datakällor som faktiskt finns. Men än så länge är det glest i samlingen: 53 källor, 7 av dem öppna.
Tidigare i höstas hade jag mailkontakt med Peter Krantz, och som svar på frågan om varför han startat opengov.se svarade han:
Mitt huvudsakliga syfte med datadelen av opengov.se var att starta en debatt om tillgång till elektronisk data från offentlig sektor. Jag har deltagit i liten skala i W3C:s e-government interest group där detta varit en central fråga. Min uppfattning är att det pågår många initiativ runt om i världen men väldigt få i Sverige.
Man kan bara hoppas att han och alla andra som brinner för det här lyckas. De möjliga vinsterna för Sveriges medborgare är stora.