đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Googles Wave utmanar e-posten

| | | | | | LĂ€stid: 2 minuter (1866 tecken)

Google vill revolutionera kommunikationen pÄ nÀtet. Ut med e-posten. Ut med chattandet. In med Wave.

PÄ den stora utvecklarkonferensen Google I/O visade de tvÄ danska bröderna Jens och Lars Rasmussen upp sin senaste skapelse: Google Wave. Tidigare har de gjort stort avtryck pÄ nÀtet som hjÀrnorna bakom Google Maps.

Med Wave vill Google förÀndra sÀttet som nÀtet anvÀnds för kommunikation mellan mÀnniskor. PÄ Googles officiella blog skriver Lars Rasmussen:

TvÄ av de största framgÄngarna vad gÀller elektronisk kommunikation - mail och chat - skapades ursprungligen pÄ 60-talet som ett sÀtt att imitera analoga förebilder: vanlig snigelpost och telefonsamtal.

Tillsammans med tre andra googleanstÀllda har bröderna spenderat nÄgra mÄnader pÄ företagets kontor i Sydney, upptagna med att skapa en ny form av elektronisk kommunikation. MÄlsÀttningen Àr att dra nytta av de möjligheter som datorer och internet ger, inte att skapa elektroniska varianter av gamla tiders kommunikation.

Reslutatet Ă€r ett verktyg dĂ€r anvĂ€ndarna skapar “vĂ„gor” och sen bjuder in anvĂ€ndare att delta i dem. Alla kan sen lĂ€gga till text, foton och annan information. Drag hĂ€mtas bland annat frĂ„n e-post, chat, wikis och sociala nĂ€tverk. Redigeringen sker i realtid, som anvĂ€ndare kan man sitta och titta pĂ„ nĂ€r andra anvĂ€ndare förĂ€ndrar innehĂ„llet i vĂ„gen.

Det hÀr betyder att Google Wave fungerar lika bra för snabba meddelanden som för mer lÄnglivat innehÄll, skriver Lars Rasmussen.

<

p><

p>Wave Àr inte bara en ny tjÀnst. Det Àr ocksÄ tÀnkt, som sÄ mycket annat Google gör, att fungera som en plattform som andra utvecklare kan jobba vidare med och ha som bas i egna tjÀnster. Det Àr ocksÄ den underliggande tekniken, som bland annat specificerar hur information lagras och hur vÄgorna fungerar. Allt kommer finnas tillgÀngligt med öppen kÀllkod.

NÀr Google Wave Àr tÀnkt att göra entré som fÀrdig produkt ÄterstÄr att se. NÄgon officiell tidsplan finns inte, och Ätminstone ett par mÄnaders arbete ÄterstÄr innan den Àr klar för den breda massan att ta i bruk.

En 80 minuter lÄng film om Google Wave finns i slutet av Lars Rasmussens blogginlÀgg. Mer om tjÀnsten finns ocksÄ pÄ tjÀnstens egna webbplats wave.google.com