🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dagens musiknyhet är teknisk

| | | | | Lästid: 2 minuter (1535 tecken)

Nyheterna på Spotifys blog brukar handla om hur många nya låtar som lagts till i databasen. Men dagens inlägg handlar inte om musik, utan om teknik.

Som Guardian skrev om redan igår öppnar Spotify nu upp sitt så kallade API. Det innebär att man inte längre måste jobba på Spotify för att utveckla program och tjänster som bygger på företagets stora utbud av musik. Med programmeringskunskaper kan vem som helst göra det. Än så länge krävs också ett betalkonto. Spotifys teknikchef Andreas Ehn förklarar varför:

We’re sorry that these and other requirements that we impose on use of the library may seem onerous, especially to people who want to build free and open-source software, but bear with us — we’re breaking new ground here and have to walk a thin line between what would be ideal for developers and protecting the music that we have licensed.

Twitter är det just nu, tycker jag, mest framträdande exemplet på hur viktig ett öppet API är för en tjänst på nätet. Varför har jag redan varit inne på i det här blogginlägget: Det som möter användarna på www.twitter.com är den mest basala versionen av mikrobloggande, medan det är tredjepartsprogrammen som verkligen gör det användbart.

På pappret — och för den delen också i verkligheten — har Spotify redan en riktigt bra tjänst, tack vare det stora utbudet av musik. Men önskemålen om ytterligare funktioner har varit många. Dels är det många som vill se Spotify på andra plattformar än Windows och Mac. Dels är det många som efterlyser fler sociala funktioner.

Genom att öppna upp tjänsten för utvecklare utanför företaget slipper Spotify göra allt själva. Det är inte heller omöjligt att det på sikt kommer dyka upp program och funktioner som de anställda på Spotify inte ens tänkt på. Erfarenheterna från bland annat Twitter visar att det tvärtom snarast är att betrakta som sannolikt.