đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Opera trimmar webben igen

| | | | LĂ€stid: 1 minuter (838 tecken)

Med Opera Mini har det norska företaget redan trimmat surfupplevelsen i mobilen. Genom att lÄta en webbsida ta en omvÀg via företagets egna servrar kan Opera komprimera innehÄllet, i första hand bilderna, innan det skickas ut till telefonen.

Nu experimenterar Opera med att bygga in en liknande teknik i sin webblÀsare för vanliga datorer. En testversion finns att ladda ner. Jag gjorde det idag, och kan bara konstatera att laddningstiderna minskar markant. Givetvis mÀrks det mer med lÄngsammare uppkoppling, vissa sajter laddas pÄ 20 istÀllet för 50 sekunder. Men ocksÄ uppkopplad via en snabbare internetanslutning blir skillnaden klart mÀrkbar.

Priset man fĂ„r betala för högre fart – fulare webbplatser – Ă€r lĂ„gt nĂ€r man sitter pĂ„ en lĂ„ngsam uppkoppling. Åtminstone Ă€r det det enda pris man kommer fĂ„ betala som slutanvĂ€ndare. Men till skillnad frĂ„n komprimeringen i Opera Mini Ă€r Opera Turbo en tjĂ€nst norrmĂ€nnen tĂ€nker ta betalt för, av telekombolag som vill erbjuda den till sina kunder.