đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dags att bygga din egen community

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1919 tecken)

”Det ska bli spĂ€nnande att se vad som hĂ€nder nĂ€r murarna rivs. NĂ€r det sociala nĂ€tverken kan börja dela information med varandra.”

SÄ sa Matt Mullenweg nÀr jag intervjuade honom förra vÄren.

Som grundare till det populÀra bloggverktyget Wordpress har han varit med och gjort verklighet av ett av nÀtets grundlöften: Möjligheten för vem som helst att uttrycka sin Äsikt.

I Är Àr det tÀnkt att Wordpress ska vara med och lÀgga grunden för en ny revolution. Med avknoppningen Buddypress (som egentligen Àr ett uppköp av ett enmansprojekt) ska vem som helst kunna bygga ett socialt nÀtverk, ett Facebook i miniatyr. För sina vÀnner, för sin stad eller för alla som Àr intresserade av [vÀlj Àmne hÀr].

Med tjÀnster som Ning Àr det redan möjligt att pÄ nÄgra minuter starta ett eget nisch-nÀtverk. Med Buddypress blir det mer komplicerat, men belöningen kommer i bÀttre kontroll över det innehÄll man Àr med och skapar. BÄde vad det gÀller vilka som kommer Ät det, men ocksÄ hur det anvÀnds.

Men Matt Mullenweg sa ocksĂ„ en annan sak: ”Vi planerar att stödja de standarder som Ă€r mest öppna och bĂ€st för anvĂ€ndarna.”

Idag finns ingen möjlighet att skicka meddelanden mellan Facebook och Myspace. AnvÀnder nÄgra av dina vÀnner Jaiku för att mikroblogga, medan andra valt Twitter? Sannolikheten att du skaffar anvÀndarkonton pÄ fler Àn en tjÀnst Àr i det nÀrmaste hundraprocentig, Ätminstone om du fastnar i mikrobloggandet.

PÄ ReadWriteWeb finns en film som visar hur saker och ting skulle kunna fungera istÀllet. Med öppna standarder för hur byggstenarna i ett socialt nÀtverk (den personliga profilen, meddelanden, aktivitetsströmmar och sÄ vidare) ska se ut och fungera blir det inte lÀngre inlÄsta. Och med det behöver man som anvÀndare inte lÀngre ha flera konton. Det rÀcker med ett, och via det kan du kommunicera med alla vÀnner, oavsett var de valt att skapa sitt.

DiSo och NoseRub Ă€r tvĂ„ projekt som strĂ€var Ă„t det hĂ„llet. Och Buddypress Ă€r alltsĂ„ enligt Mullenweg ett tredje. Än verkar man inte kommit sĂ„ lĂ„ngt nĂ€r det gĂ€ller möjligheterna att fĂ„ en Buddypress-sajt att fungera i ett större sammanhang. Men beta tvĂ„ Ă€r klar att ladda ner.

Det tÀnker jag göra. PÄ pappret ser den perfekt ut som teknisk lösning för ett önskemÄl som kom frÄn nÄgra vÀnner i höstas. Jag Äterkommer med mina erfarenheter.