Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Dags att bygga din egen community

| | | | Lästid: 2 minuter (1919 tecken)

”Det ska bli spännande att se vad som händer när murarna rivs. När det sociala nätverken kan börja dela information med varandra.”

Så sa Matt Mullenweg när jag intervjuade honom förra våren.

Som grundare till det populära bloggverktyget Wordpress har han varit med och gjort verklighet av ett av nätets grundlöften: Möjligheten för vem som helst att uttrycka sin åsikt.

I år är det tänkt att Wordpress ska vara med och lägga grunden för en ny revolution. Med avknoppningen Buddypress (som egentligen är ett uppköp av ett enmansprojekt) ska vem som helst kunna bygga ett socialt nätverk, ett Facebook i miniatyr. För sina vänner, för sin stad eller för alla som är intresserade av [välj ämne här].

Med tjänster som Ning är det redan möjligt att på några minuter starta ett eget nisch-nätverk. Med Buddypress blir det mer komplicerat, men belöningen kommer i bättre kontroll över det innehåll man är med och skapar. Både vad det gäller vilka som kommer åt det, men också hur det används.

Men Matt Mullenweg sa också en annan sak: ”Vi planerar att stödja de standarder som är mest öppna och bäst för användarna.”

Idag finns ingen möjlighet att skicka meddelanden mellan Facebook och Myspace. Använder några av dina vänner Jaiku för att mikroblogga, medan andra valt Twitter? Sannolikheten att du skaffar användarkonton på fler än en tjänst är i det närmaste hundraprocentig, åtminstone om du fastnar i mikrobloggandet.

ReadWriteWeb finns en film som visar hur saker och ting skulle kunna fungera istället. Med öppna standarder för hur byggstenarna i ett socialt nätverk (den personliga profilen, meddelanden, aktivitetsströmmar och så vidare) ska se ut och fungera blir det inte längre inlåsta. Och med det behöver man som användare inte längre ha flera konton. Det räcker med ett, och via det kan du kommunicera med alla vänner, oavsett var de valt att skapa sitt.

DiSo och NoseRub är två projekt som strävar åt det hållet. Och Buddypress är alltså enligt Mullenweg ett tredje. Än verkar man inte kommit så långt när det gäller möjligheterna att få en Buddypress-sajt att fungera i ett större sammanhang. Men beta två är klar att ladda ner.

Det tänker jag göra. På pappret ser den perfekt ut som teknisk lösning för ett önskemål som kom från några vänner i höstas. Jag återkommer med mina erfarenheter.