Torg, innegårdar, bättre metaforer och decentraliserade nätverk
Fortsätter tänka kring decentraliserade nätverk. Och funderar bland annat på om vi behöver torg eller innegårdar, och varför bra metaforer spelar en roll för kloka beslut.
För mig är decentraliserat viktigare än decentraliserbart
“Varför valde du Mastodon och inte Bluesky?” Det här är mitt svar på den frågan. Det börjar med en lag från millenniumskiftet som initialt beskrevs som ett fiasko, tar vägen via domännamn jag ägt i snart tre decennier, ett behov av ett finger i luften, och landar i att jag just nu hellre prioriterar “decentraliserat” över “decentraliserbart” av principiella skäl.
Tre appar som samlar dina flöden på ett ställe
Att vara internetanvändare är att hoppa runt mellan olika tjänster och webbplatser för att kolla vad som hänt sedan sist. Men det finns alternativ. Tapestry, Reeder och Surf är tre appar som gör det möjligt att samla mycket av nätinnehållet du är intresserad av på ett och samma ställe.
Därför får språkmodeller läsa min text innan du gör det
Om hur jag använder språkmodeller som en pratande gummianka, för att få hjälp att förstå om jag förstått, och för att få återkoppling på texter en söndagsmorgon.
Så använder jag GPT-4o mini och n8n för omvärldsbevakning
Texten jag skrev om “vibe monitoring” – att använda språkmodeller med en (artificiell) känsla för sammanhang och innehåll istället för nyckelord för omvärldsbevakning – väckte större intresse än jag hade trott. Många har frågat efter mer detaljer om hur jag byggt lösningen i n8n.
Stora språkmodeller, kontextfönster och trädgårdsslangar
Om du använt verktyg som ChatGPT, Claude eller Gemini har du kanske också snubblat över begreppet “kontextfönster”. Många koncept behöver man inte förstå som användare av teknik. Men vissa har så tydlig koppling till hur tekniken fungerar att nyttan blir större om man förstår grunderna. Språkmodellernas kontextfönster placerar jag i den kategorin.
Omvärldsbevakning med hjälp av språkmodeller
Med språkmodeller går det att lösa omvärldsbevakningen på ett nytt sätt. Istället för nyckelordssökningar som filtrerar ut det som jag troligen är intresserad av görs jobbet av en språkmodell som “nyhetsvärderar” mina viktigaste flöden utifrån en prompt där jag beskriver både mig själv och mina intressen.
Fyra länkar om sociala medier och demokrati
Söndagskaffe och tid att läsa ikapp. Det här är fyra av texterna jag hann med, i skärningen mellan internet, sociala medier och demokrati.