Emil Ernerfeldts exjobb är en succé på Youtube. Nästan två miljoner gånger har filmen som demonstrerar hans fysiksimulator visats.Nu är den kommersiella versionen klar. Den är tänkt att förändra fysikundervisningen i skolan.
Algodoo är en fysikalisk experimentverkstad i datorn. Ett virtuellt mekano i två dimensioner, där användaren själv ritar de delar som behövs för att sätta ihop en bil, en bro eller ett teleskop.
Det går att laborera med vatten, lasrar och optiska linser. Allt följer fysikens lagar. Tyngd, densitet och friktion går att ställa in.
— Lego har hjälpt till att utbilda väldigt många ingenjörer i världen. Jag tror att Algodoo kommer att användas på samma sätt för att testa sig fram och se vad som fungerar och hur saker och ting hänger ihop, säger Emil Ernerfeldt.
I dag jobbar han på Umeåföretaget Algoryx, där han utvecklade fysiksimulatorn som sitt exjobb.
Företaget, som är grundat 2007, har hittills varit helt inriktat på att hjälpa kunder i industrin med fysiksimuleringar i realtid. Den första produkten, AGX, används bland annat i fordonssimulatorer som Algoryx systerbolag Oryx utvecklar tillsammans med Volvo, ABB, Atlas Copco och Komatsu.
Men nu ska Algoryx nå en bredare kundkrets.
I sitt exjobb utnyttjade Emil Ernerfeldt de fysikaliska modeller som lägger grunden för AGX. Men han byggde i två dimensioner i?stället för tre. Och gjorde ett betydligt enklare användargränssnitt.
Mottagandet blev succéartat. Demofilmen blev en hit på Youtube och runt om i världen började massor av människor att använda programmet. Algoryx vd Kenneth Bodin insåg att tillfället nu var rätt för att satsa på en idé som funnits länge.
— Redan innan vi startade företaget tänkte vi att modellerna skulle gå att använda i flera programvaror. Marknaden för fysikmotorer till spelbranschen var överetablerad, men vi trodde att det skulle gå att bygga ett fysikprogram för skolan, säger han.
Ett samarbete med Intel ska förhoppningsvis få fart på försäljningen. Processorjätten har ett projekt för skoldatorer som går under namnet Classmate PC, och där kommer Algodoo att vara ett av programmen som återförsäljare kan välja att skicka med datorerna.
— Dessutom finansierar Intel pilotprojekt på många marknader. Om vi får framgångar med Algodoo, kan det snabbt bli väldigt stora volymer, säger Kenneth Bodin.
Skriv en kommentar