• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

”Vi lär oss att inte slösa med tid”

Publicerad 29 september, 2008

Montera ihop en trampbil kan man göra för att glädja ett barn. Eller för att som chef i fordonsindustrin lära sig allt om effektiv produktion.


— Jag har lärt mig två saker. Hur viktigt det är med ordning och reda i produktionen. Och att minska slöserierna med tid, säger Fredrik Revellé, en av kursdeltagarna.

Ett konkret exempel hämtar han från AB Ferroprodukter, företaget där han tidigare var produktionschef men nu är ansvarig för försäljning och marknad:

— Tidigare körde vi en mil med truck inne på vårt område varje dag. Men genom att flytta hela vårt inkommande lager närmare produktionen har vi fått bort de transporterna, som inte tillförde något alls av värde.

Det är små aha-upplevelser av den typen som Staffan Bröte, konsult på det japanska konsultbolaget Jmac, vill att kursdeltagarna ska få med sig från utbildningen i Trollhättan.

Lean produktion är något många pratar om i svensk industri. Det handlar om att identifiera och minimera sånt som inte skapar värde i produktion, precis som transportlösningen Fredrik Revellé nämner. Inspirationen hämtas främst från japanska företag, där Toyota är det som oftast lyft fram som det goda exemplet.

Många svenska företag vill följa efter. Tanken med kursen, som är ett samarbete mellan branschorganisationen Fordonskomponentgruppen och teknikparken Innovatum i Trollhättan, är att skapa förutsättningar för en bestående förändring hos dem. Och det görs bäst genom att börja i toppen.

— Vi vill nå ledningsgrupperna i företagen. Med kunskap om de här arbetsmetoderna får cheferna en möjlighet att efterfråga dem i sin verksamhet. För om ingen frågar efter resultat, då händer det inget, säger Lennart Walldén, den på Innovatum som är ansvarig för kursen och fortsätter:

— Vi vill ge ledningen en möjlighet att vara närvarande i verksamheten. Vi brukar jämföra med ett fotbollslag, Lars Lagerbäck kan ju inte leda landslaget från ett konferensrum.

Trampbilarnas roll är att ge cheferna en konkret förståelse för arbetet i produktionen. Och att små förändringar kan ge stora resultat. Första gången kursdeltagarna monterar ihop bilarna sker det med vad Staffan Bröte kallar ”svensk industristandard”.

— Vi vill efterlikna hur det ser ut hos svenska underleverantörer till fordonsindustrin. Man kanske lyfter upp det som ska monteras i en fixtur, gör sitt montage, flyttar vidare. Man lägger mer tid på att flytta saker fram och tillbaka än att skapa värde.

Första gången deltagarna monterar ihop bilen tar det någonstans runt 15-20 minuter. I slutet av kursen går det på två minuter. Vägen till en så kraftig förbättring går bland annat via ett gemensamt arbetssätt, där alla monterar en viss del med samma handgrepp. Det kan låta som maniskt kontrollbehov, men är enligt Staffan Bröte en förutsättning för att kunna förbättra produktionen.

— För det är först när alla gör på samma sätt som du har en stabil lägstanivå att lyfta dig ifrån. Om olika medarbetare gör på olika sätt vet du aldrig vad det är som påverkar variationerna i produktionstakt och kvalitet, säger han.

Tanken med kursen är att deltagarna ska få med sig ett tankesätt snarare än ett antal konkreta åtgärder hem.

— Med ett tankesätt och generella metoder kan man ständigt fortsätta med förbättringsarbetet. För man kan aldrig vara nöjd med sin produktion. Priserna pressas hela tiden neråt av köparna, och då måste man ha en metodik för att förbättra sin produktion i takt med det, säger Lennart Walldén.

Lean production

Lean production är en samling metoder och principer som används för att effektivisera främst industriell produktion.

Grundläggande är att dela upp allt som görs i verksamheten i värdeskapande och icke-värdeskapande aktiviteter. De som är värdeskapande höjer värdet på produkten, till skillnad från de som inte är värdeskapande.

Målsättningen är att minimera inslagen av icke-värdeskapande aktiviteter, för att på det sättet bli så effektiv som möjligt.

Trampbilsfabriken

<

p>Utbildningen i Trollhättan vänder sig till personer med chefsbefattningar hos svenska underleverantörer som har 20 procent av omsättningen mot fordonsindustrin. Genom att själva montera trampbilar ska de upptäcka hur arbetet kan effektiviseras och den vägen få upp ögonen för skillnaderna på värdeskapande och icke-värdeskapande aktiviteter. Med den kunskapen i ryggen ska de sedan kunna driva ett aktivt förändringsarbete i sina företag.

Det övergripande målet är att stärka företagen i den internationella konkurrensen.

Utbildningen finansierades ursprungligen med pengar ur det så kallade MERA-programmet, ett statligt forskningsprogram med syfte att stärka den svenska fordonsindustrin. Från och med hösten tar Nutek över finansieringen.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: företagande, produktivitet

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Copyright © 2022 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in