Demokrati, transparens och övervakning var några av nyckelorden i den gästföreläsning som jag gjorde på Högskolan Väst i måndags. Väldigt kul tack vare så många bra frågor och diskussioner.
En del av underlaget var sånt jag skrivit om på Teknikbloggen under hösten, men också vetenskapliga artiklar jag läst i jakten på frågan “Hur påverkas medborgarna av övervakning i den omfattning som Snowden avslöjat?”, en fråga som det inte visat sig helt enkelt att hitta några svar på. Däremot många tankar och angränsande vetenskapliga förslag. Jag jobbar på en bloggserie i ämnet som förhoppningsvis inte är allt för långt bort.
En av sakerna jag tog upp på Högskolan Väst var den individuella hotbilden. Snowdens avslöjanden ställer till stor del frågor som handlar om samhälls- och demokratinivå. Men för den enskilda individen kan problemen finnas betydligt närmare än så. Ett av mina råd (nej förresten, inte råd utan direkt uppmaning) när jag föreläser om digital källskydd för journalister och journaliststudenter är att slå på mobiltelefonens pinkod. Men, som jag skriver på Teknikbloggen: Det är ett råd/uppmaning som egentligen är allmängiltigt.
Veckans andra inlägg där var en samling nätråd till föräldrar.
Hos Driva Eget har ytterligare en av mina artiklar med tips på hur du kan jobba effektivare publicerats, den här gången om hur RSS kan vara ett sätt att hålla koll på omvärlden.
Skriv en kommentar