Den här veckan har präglats av digitalt källskydd. I slutet av april kommer en uppdatering av .SE:s Digitalt källskydd – en introduktion. Men redan nu finns två nya XL-material att ladda ner gratis. Ett om Tor, och ett om PGP.
Och de två texterna har varit en av de saker vi pratat om i Kryptobar på MEG. Och givetvis en hel del annat. Som “publikdragare” körde vi ett öppet nätverk. De som valde att koppla upp till MEG Open upptäckte snart att allt inte stod rätt till. Oavsett vilken adress de skrev in i webbläsaren blev meddelandet det samma:
“Vad hände nu? Kom till Kryptobaren så förklarar vi! Och ger dig mer tips om digitalt källskydd och hur du ska minska risken för att bränna en källa bara för att du använder nätet på fel sätt.”
Och för att förekomma eventuella frågor: Nej, vi har inte loggat någonting. Vår basstation hade inte ens någon koppling vidare ut till internet. Men om vi hade velat hade möjligheterna varit stora. Exempelvis skulle vi kunna låta alla sidor utan Gmail fungera som vanligt. Gmail hade vi kunnat ersätta med en egen sida, med exakt samma utseende som den verkliga inloggningssidan. Men den skillnad att de som hade matat in lösenord där hade skickat dem till oss istället för Google.
Så snälla: Var lite vaksamma på vilka trådlösa nätverk ni ansluter till. Och använd gärna ett VPN. För som kör Mac, gärna i kombination med Little Snitch på det sätt s