En stor fördel med de flesta, snudd på alla, appar och tjänster för uppgiftslistor är möjligheten att återupprepa uppgifter: Så snart du markerar något som avklarat skapas en ny kopia, så långt in i framtiden som du bestämt.

Det här är en fantastisk funktion.

Projekten och andra stora, viktiga uppgifter är ofta inte den stora utmaningen. De är lätta att komma ihåg, och annars räcker projektlistan ofta långt som påminnelse om vad som ska göras.

Värre är det med tråkiga rutinsaker, som ska göras varje dag, varje vecka, varje månad, eller i värsta fall ännu mer sällan än så.

För mig är det inget problem att komma ihåg att kolla RSS-flödet i jakt på nya artikeluppslag, att ta tid att formulera nya idéer och att skicka dem till mina redaktörer. Det är de roliga delarna av mitt arbete.

Till de tråkiga hör bland annat allt som har med bokföringen att göra. Här har jag återkommande uppgifter för att föra in kvitton, för att betala företagets räkningar, för moms och skattedeklarationer. Sånt jag annars skulle glömma, och som dessutom skulle kosta mig pengar.

Upprepande uppgifter är också ett utmärkt sätt att skaffa nya rutiner. Så länge det känns ovant kommer påminnelsen i uppgiftslistan att vara välkommen. Men så snart du märker att du gör det du ska göra redan innan du ser det på listan kan du ta bort den därifrån.

Men ett tips: Innan du raderar den, skriv upp den på en kom ihåg-lista som du tittar på då och då. Den listan får fungera som en påminnelse om vilka saker du ska göra regelbundet. Genom att titta på den är det lätt att se om något fallit bort och måste in på uppgiftslistorna igen.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.