Det är med poddar som med allt annat innehåll på internet: Det finns fler riktigt bra än vad tiden räcker till.

Använder du en iPhone finns det därför anledning att välja en annan app än Apples egen för de podcasts du vill hinna lyssna på: Overcast.

De flesta podd-appar har en funktion som gör det möjligt att välja en högre uppspelningshastighet. Problemet är att rösterna förvrängs och blir lite Kalle Anka-lika. Marco Arment, som ligger bakom Overcast, har kommit på en smartare lösning än att bara höja hastigheten över lag.

Overcast har en funktion som heter Smart speed. När den används för att höja hastigheten görs det framför allt genom att Overcast hoppar över partier då det är tyst. Som en konsekvens av det går det inte bara snabbare att lyssna på ett avsnitt, det känns dessutom tajtare klippt.

Overcast är gratis, men den som vill kan stötta utvecklingen med någon tia i månaden. Som tack får man en extrafunktion som jag gissar är meningslös för många men väldigt användbar för andra. Jag hör till dem som har stor glädje av möjligheten att ladda upp egna ljudfiler till Overcast. Jag utnyttjar till exempel den funktionen när jag lyssnar igenom nya avsnitt av Digitalsamtal innan vi publicerar dem. (Lyssnar du inte redan på podden som Carl Heath och jag gör hoppas jag att du följer länken och ger den en chans!)

Det händer också att jag laddar upp ljud från föreläsningar och andra sammanhang som jag hittar på nätet. Att jag väljer att gå vägen via Overcast är dels att jag då har allt jag vill lyssna på samlat på ett och samma ställe, men framför allt att jag kan använda Smart speed.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.