När jag kopplar upp mig till trådlösa nätverk när jag är ute och reser gör jag det aldrig utan att använda en VPN-tunnel. Ibland eftersom jag faktiskt håller på med arbete där källskydd spelar roll, men oftast bara för att inte utsätta mig för risken att någon i närheten snokar i min internettrafik.

Jag har valt att skaffa en egen VPN-router med stöd för den öppna standarden OpenVPN. Och i kombination med den använder jag tre olika program.

I min mobiltelefon och pekplatta den OpenVPN:s egen klient och i datorn VPN-klienten Tunnelblick i kombination med brandväggen Little Snitch.

Little Snitch är inställd så att all trafik till och från datorn spärras när den ansluts till ett okänt nätverk. Det innebär att så snart en dator kopplas upp mot ett nytt wifi-nät (hotellets, alltså) stryps internetuppkopplingen. Men så fort en anslutning är upprättad via min VPN-router (som är ett känt nätverk) börjar trafiken flöda igen.

Foto: empopempo.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.