Någonstans visste jag givetvis att pekfingervalsen inte var det mest effektiva sättet att skriva på. Jag ville skriva snabbare, för att hinna med fler texter, men också för att kunna hålla jämna steg med dem jag intervjuar.

Men hur skulle jag göra för att lära mig att skriva med riktig fingersättning? Jag testade något program för att träna fingersättningen, men det kändes aldrig som om det skulle funka.

Värkande handleder visade sig vara det första steget mot en lösning. En ergonom föreslog för många år sedan att jag skulle testa ett ergonomiskt tangentbord. Jag köpte ett Natural Keyboard från Microsoft. Och ägnade sen en vecka åt att svära över hur långsamt jag skrev och hur många fel det blev.

Tangentbordets fysiska utformning, “knäckt” på mitten och en lutning åt respektive sida, lämnar inget utrymme för alternativ. Skriver man på ett sånt här tangentbord, då gör man det med korrekt fingersättning.

Det tog någon vecka, sen visste alla fingrar vilken uppgift de har.

Jag har ingen aning om hur många modeller av ergonomiska tangentbord från Microsoft jag hunnit avverka sedan dess, men just nu är det ett Sculpt Ergonomic som står på mitt skrivbord.

(Ett annat sätt att skriva mer på kortare tid är att använda makron för textsnuttar du skriver ofta.)


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.