En inte försumbar del av min arbetstid ägnas åt att läsa pdf-dokument. Ofta handlar det om vetenskapliga artiklar som en del av researchen inför artiklar jag ska skriva. Andra gånger handlar det om färdiglayoutade sidor med mina texter som ska läsas igenom innan de går i tryck.

Det var länge sedan jag skrev ut de här dokumenten på papper. Istället flyttar jag över dem till min iPad och läser dem där.

Pdf-appar för iOS finns det många. Jag har fastnat för en som heter GoodReader. Den har, precis som många av alternativen, de viktigaste funktionerna jag behöver:

  • Motsvarigheten till en gul överstrykningspenna. Den använder jag i första hand för att markera intressanta delar när jag gör research.
  • Motsvarigheten till en röd kulspetspenna som låter mig stryka över ord eller markera var ord ska läggas till. Till markeringarna går det att koppla små anteckningar. Det här använder jag när jag läser korrektur, för att återkoppla till mina redaktörer.
  • En uppsättning färgpennor som gör att jag kan rita och skriva lite hur som helst på sidorna. Användbart både i research och korrekturläsning.

Den stora skillnaden jämfört med att läsa på papper är att arbetet bara behöver göras en gång, tack vare att jag jobbar i ett digitalt dokument som jag antingen sparar för min egen referens eller skickar till min redaktör.

Och för er som precis som jag ägnar mycket tid åt att läsa pdf-dokument i researchsyfte kan Hightlights ta vid när läsningen i GoodRead är avklarad.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.