Det finns det ett par krav jag ställer på den tjänst jag använder för e-post:

  • Självklart låter mig använda mitt egen domännamn.
  • Sällan har problem.
  • En supportavdelning som går att komma i kontakt med när jag eller tjänsten trots att får eller har problem.
  • Fri från annonser.
  • Bra funktioner för filter, eftersom det är ett sätt att hålla mängden mail i inkorgen på en hanterbar nivå. Det här inkluderar också ett effektivt stopp för spam och virussmittade bilagor.
  • Stöd för IMAP, den teknik som gör det möjligt att använda ett e-postprogram i dator eller mobiltelefon utan att e-posten raderas från e-postservern. Med IMAP spelar det alltså ingen roll från vilken pryl jag sköter e-posten, jag ser samma mail och mappar överallt.
  • Stöd för krypterade anslutningar, så att allt mellan min dator och mobiltelefon och e-postservern är krypterat.
  • Ett webbgränssnitt som jag kan använda om jag någon gång behöver kolla e-posten utan att ha några av mina egna prylar i närheten.
  • Plusadresser” – möjligheten att skicka e-post till anders+någonting@thoresson.net. Det som står mellan + och @ är egentligen inte en del av mottagaradressen, utan bara ett sätt för mig att lägga till lite extra information om vem som skickade mailet eller i vilken mapp jag vill att det ska hamn. Jag brukar använda anders+webbplatsen@thoresson.net. Om det plötsligt börjar komma spam till den adressen är det bara att fimpa den, samtidigt som jag vet vem som spridit adressen vidare. Mailen hamnar dessutom direkt i en mapp som heter webbplatsen.

Sedan många år använder jag Fastmail, en tjänst som lever upp till alla kraven på den här listan. Den är till skillnad från många alternativ inte gratis. Men att betala för e-post gör jag mer än gärna. Den är trots allt ett av mina absolut viktigaste arbetsverktyg.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.