Överskatta inte dina google-färdigheter är en viktig uppmaning. Hittar du en länk på nätet som du tror att du behöver i framtiden, spara den. Att räkna med att du ska kunna hitta den igen är ofta att lura dig själv.

Många använder Evernote på just det här sättet: Stoppa in det som kan behövas i framtiden och leta reda på det när det behövs. Själv har jag aldrig fastnat för Evernote. Det beror dels på att jag inte riktigt kommer överens med programmets upplägg, men framför allt på att jag tvingas lita på att Evernote kommer hantera mitt referensbibliotek på ett bra sätt över tid.

Jag använder som de flesta andra molntjänster både till det ena och till det andra. Men jag försöker också fundera på när en molntjänst inte är rätt lösning. Mitt referensbibliotek är ett sånt exempel.

Här sparar jag information som jag hittar idag och kanske behöver om några år. Kan jag lita på att Evernote finns kvar då?

Devonthink är till skillnad från Evernote ett program som jag installerar på min egen dator. Så länge jag har programmet kvar och en bra säkerhetskopia kan jag också vara säker på att jag har tillgång till den information som jag sparar i Devonthink, oavsett vad som händer med företaget som utvecklar programmet.

Dessutom jobbar Devonthink med dokument i standardformat. Det jag sparar i Devonthink är i första hand pdf-dokument, text-dokument och bilder. Skulle jag få problem med Devonthink kan jag fortfarande komma åt innehållet.

Men Devonthinks styrka är givetvis inte bara att jag har kontroll över mitt referensbibliotek. Här finns också flera finesser som gör att jag faktiskt har nytta av det.

Det är väldigt lätt att spara, spara, spara och sen aldrig återvända till det som sparas. Då är nyttan med ett referensbibliotek minst sagt begränsad.

En sådan är See also. När jag visar en fil i mitt arkiv använder Devonthink textanalys för att i en lista bredvid ge mig några förslag på andra dokument i min samling som kan vara relaterade till det jag tittar på. Det här är särskilt användbart för att bli påmind om dokument som jag la till för länge sedan och hunnit glömma, men som i allra högsta grad är relevanta för det jag för tillfället jobbar med.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.