Länge använde jag Apples Powerpoint-alternativ Keynote under mina föreläsningar. Med hjälp av det lyckades jag göra bilder som såg ut ungefär som jag ville, men som tog lite för lång tid att skapa.

Sen hittade jag Deckset och numera använder jag bara Keynote när jag måste. Det vill säga när uppdragsgivaren vill slå ihop min presentation med andra föreläsares till ett sammanhållet dokument som ska förladdas i en gemensam dator eller när jag behöver mer avancerade funktioner än vad Deckset erbjuder.

Men för det mesta kör jag presentationerna från min egen dator och för det mesta är det som behövs text och bild.

Den stora finessen med Deckset är att jag skriver mina presentationer i ett vanligt textprogram, med hjälp av Markdown. Sedan gör Deckset om textdokumentet till en färdig presentation, utifrån någon av alla de färdiga mallar som finns att välja bland. Här är egentligen mitt enda önskemål vad gäller Deckset: Fler mallar som jag faktiskt skulle kunna använda, många av dem passar inte alls med mitt innehåll eller i de sammanhang där jag föreläser. Men de mallar som funkar för mig, de funkar riktigt bra.

Den stora fördelen är att det går oerhört snabbt att skapa presentationen och att göra ändringar i den. Eftersom jag bara behöver bry mig om innehållet och Deckset ser till att placera ut text och bild i presentationen behöver jag inte ägna mig åt att flytta rubriker och text. Mer än en gång har jag kunnat göra sista minuten-ändringar – verkligen sista minuten – och kännt mig trygg med att presentationen faktiskt kommer att se bra ut.

En annan fördel är att jag med ett musklick väljer om presentationen ska visas i 4:3- eller 16:9-format. Väldigt bra att snabbt kunna anpassa utseende till faktiska föreläsningar i lokalen där jag ska föreläsa.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.