För att kunna följa råden om långa och unika lösenord krävs hjälpmedel: Ett program för att hantera alla långa och unika lösenord. En lösenordshanterare.

Det finns många att välja på. Jag har valt 1password. En anledning är att det är ett program användarna köper, istället för en tjänst de betalar för månad för månad. Normalt sett har jag inga problem med tjänster, men lösenord är ett av de tillfällen då jag vill ha extra kontroll över hur de hanteras. Med program jag köpt spelar det ingen roll vad som händer med företaget som utvecklar 1password, Agilebits. Programmen i dator och mobiltelefon kommer fortsätta att fungera ändå.

Det innebär också att jag inte måste lita på 1passwords molntjänst för att synka lösenord mellan mina prylar. Istället kan jag själv avgöra om jag litar mest på Dropbox, iCloud eller om jag bara vill synka via mitt eget trådlösa nätverk för att på så sätt hålla (den krypterade) databasen med mina lösenord borta från alla molntjänster.

1password har dessutom funnits länge. Det innebär inte att då och då dyker upp frågetecken kring säkerheten, för det händer. Men det innebär att Agilebits har många användare och ett rykte att leva upp till. Jag tror att det spelar roll i sådana här sammanhang och är en av anledningarna till att jag brukar avråda från att använda program som på olika sätt ska stärka säkerheten om företaget bakom dem är helt nytt.

Men det 1password har också flera funktioner som faktiskt gör det enkelt följa lösenordsråden. Här finns de en kan förvänta sig. Som hjälp att skapa nya, starka lösenord och plugins till de vanligaste webbläsarna, så att det är lätt att mata in lösenorden på webben. Och synk med mobiltelefon och dator.

Men också andra saker. Som varningar när tjänster du använder haft säkerhetsproblem och det därmed kan finnas anledning att byta lösenord. Funktioner för att hitta lösenord du använder på många olika tjänster. Möjlighet att dela lösenordsdatabas med andra familjemedlemmar. Möjlighet att spara annat än lösenord, som portkoder, kontokortsnummer och annat som också är lika viktigt hålla koll på. Kör man iPhone finns det en växande skara appar som har direkt stöd för 1password.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.