Frågade i det senaste inlägget efter tips och metoder för att sköta omvärldsbevakning och informationsgallring på nätet. Och då kan det ju också vara på sin plats att bidra med egna förslag. Så, här är tre lösningar jag använder i mitt dagliga arbete som journalist:

Få Twitter-koll med Summify

Summify screenshot

I mellandagarna upptäckte jag Summify. Efter att ha använt tjänsten i två och en halv månad kan jag verkligen rekommendera den. De flesta med ett konto på Twitter upplever åtminstone emellanåt att det kan vara svårt att hänga med. Inläggen virvlar förbi i en hiskelig fart och känslan av att missa några guldkorn finns där ständigt.

Summify kopplas till ditt Twitter-konto och håller koll på alla länkar som postas av dem du följer. Sen skickas ett dagligt mail ut med de tio mest populära länkarna. Med i ekvationen är också Facebook och RSS-flöden i Google Reader. Det blir förvisso en topplista som bara baseras på kvantitet, men nästan varje morgon innehåller mailet något som jag hade missat och som jag faktiskt är intresserad av.

Få RSS-koll del 1: Fever

Fever

Kombinationen Google Reader, sökjättens RSS-tjänst, och iPhone/iPad-appen Reeder är riktigt bra för att hålla koll på flödet i RSS-prenumerationerna. Men precis som med Twitter infinner sig en känsla av ”för mycket” ganska ofta. Att gruppera prenumerationerna i någon slags prioritetsordning är ett knep. En mapp med de viktigaste prenumerationerna som kollas dagligen, en med de mindre viktiga som kollas någon gång då och då.

Den metoden kompletterar jag med Fever. Grundtänket påminner mycket om Summify. I Fever har jag samma RSS-prenumerationer som i Google Reader, och precis som Summify letar efter populära länkar i Twitter-flödet letar sållar Fever fram det hetaste i mina RSS-prenumerationer. Slutresultatet är något av en privat knuff.se. Tyvärr innebär det också att det krävs tillgång till en egen webbserver där man kan installera Fever.

Få RSS-koll del 2: Google Reader

Googles RSS-läsare har en funktion som gör det möjligt att dela med sig av intressanta artiklar, med en tillhörande kommentar om man har lust. Ytterligare ett personligt filter kan därför bli att leta upp personer som delar dina intressen och följa dem i Google Reader. När man väl skaffat ett konto i Google Reader går det att använda namn eller e-postadresser för att söka efter folk.

Avslutar med ett i sammanhanget relevant lästips: Nicholas Carr tror att bra filter skapar nya problem genom att förstärka känslan av information overload.