Länge var Google Reader den helt dominerande RSS-läsaren och alternativen få. Men när Google meddelade att Reader skulle läggas ner tog plötsligt utveckligen av RSS-läsare fart igen.

Idag finns flera riktigt bra att välja bland. Inoreader är den jag för tillfället rekommenderar. Innan jag började använda Inoreader använde jag Feedly. Feedwrangler och Feedbin har jag också använt i perioder. Newsblur har jag testat.

Och parallellt med alla de här molntjänsterna har jag hela tiden kört en egen installation av Fever. Varför förklarar jag i ett kommande inlägg.

Grundfunktionerna hos alla de här alternativen är givetvis gemensamma. Det går att prenumerera på RSS-flöden och det går att sortera dem i olika mappar. Men det finns också olikheter mellan dem. Inte helt oväsentligt är det visuella utseendet. En RSS-läsare som ser bra ut är trevligare att använda. Somliga har bra funktioner som låter flera medarbetare jobba tillsammans. Andra har smarta filter. Eller notifieringar.

Det fina med RSS är att det är lätt att prova sig fram, att testa olika RSS-läsare – eller till och med göra som jag och använda två eftersom de har funktioner som kompletterar varandra.

Det här är möjligt tack vare ett filformat som heter OPML. Vad förkortningen står för spelar ingen roll. Det fina är att textfilen erbjuder ett sätt att exportera dina prenumerationer från en RSS-läsare och importera dem i en annan.

Vill du testa en ny RSS-läsare behöver du alltså inte lägga till dina prenumerationer en efter en, utan kan ta med dig alla dina befintliga flöden från den RSS-läsare du använder för tillfället.

Allt du behöver göra är att leta reda på exportfunktionen i den RSS-läsare du använder just nu, och hitta importfunktionen i den du vill testa.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.