Textarkiv / Om omvärldsbevakning

Om omvärldsbevakning

Någon gång under tidigt 2000-tal slutade jag surfa från en webbplats till en annan för att se om något nytt som intresserade mig hade publicerats. Istället började jag använda RSS, en nätets motsvarighet till tidningsbudet. Med en RSS-läsare i datorn dök alla nya artiklar från mina favoritsajter upp på ett och samma ställe.

Fortfarande i dag, drygt 10 år senare, är RSS navet i min omvärldsbevakning på nätet, ett av de viktigaste verktygen jag har i mitt arbete som frilansjournalist. Men RSS har kompletterats med fler tjänster som gör det enkelt att hålla sig uppdaterad om det som intresserar: Twitter, Facebook och appar som Zite och Circa är några exempel.

En kort introduktion till hur RSS kan användas finns i en artikel jag skrev för Driva Eget i början av 2014.

Mer utförligt är det i Internetguiden Häng med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll. Där tipsar jag om mina samlade erfarenheter. Bland annat förklarar jag varför omvärldsbevakning inte är samma sak som att söka efter information och varför du behöver leta efter egna nätredaktörer. I ett inlägg här på min webbplats förklarar jag hur mappen Folkvalt i min RSS-läsare är just det, ett urval av källor som fungerar som nätredaktörer för mig.

För att inte blir sönderstressad av informationsflödet är ett annat tips att skilja inflöde från inkorg. Ett sätt är att använda bokmärkestjänsten Pinboard. Tillsammans med Ifttt kan Pinboard snabba på länkbloggandet, en möjlighet som jag använder för mina egna länktips.

Pinboard och Ifttt kan användas på många andra sätt också. Ifttt kan också kombineras med Instagram för platsbaserad omvärldsbevakning.