[et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”on” background_color=”#000000″ inner_shadow=”off” parallax=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Textarkiv / Om nätsäkerhet och integritet” background_layout=”dark” text_orientation=”center”] [/et_pb_fullwidth_header][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]
Alla behöver en grundförståelse för hur datorer och internet fungerar. Journalister behöver mer än så. Med en lagstadgad skyldighet att skydda våra källor är det viktigt att känna till hur internet fungerar och vilka risker som är förknippade med kommunikation på nätet.
Tillsammans har SJF och .SE gett ut Internetguiden Digitalt källskydd – en introduktion. Jag har skrivit ett kompletterande pdf-dokument med fokus på mobiltelefoner.
Men nätsäkerhet är frågor som alla egentligen behöver ha ett hum om. Hur är det till exempel med din mobiltelefon, är pinkoden aktiverad? Har du bytt lösenord efter Heartbleed-buggen? Krypterar du din e-post? Använder du forfarande Windows XP i din dator? Har du funderat på hur uppkopplade prylar påverkar din integritet? Vet du att din mobiltelefon skvallrar om hur du rör dig på stan?
Vill du lära dig mer om kryptering och nätsäkerhet tycker jag att du ska hålla ögonen öppna efter kryptopartyn.
Att myndigheter som NSA håller säkerhetsluckor för sig själva är ett problem. Nätet är en infrastruktur vi måste kunna lita på.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”https://anders.thoresson.se/wp-content/uploads/2015/10/15-laverrue.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]