Under de senaste dagarna har jag skrivit massor av tips om e-post. Bland annat varför det heter inkorg, vilka mappar du behöver, varför du ska vänta med att kolla inkorgen, varför du ska vänta med att skicka ett mejl och hur du kan använda notifieringar på ett smart sätt.

Men hur gör man för att komma igång, om man har flera hundra, kanske flera tusen olästa mejl i inkorgen?

Man sorterar dem smart.

Normalt sett är inkorgen sorterad i kronologisk ordning, med nyaste mejlet först.

Men tidpunkt för när ett mejl togs emot säger väldigt lite om hur viktigt det är. Särskilt inte om inkorgen är överfull.

Då finns ett bättre sätt att sortera: Efter avsändare. Precis som när det gäller notifieringar.

När inkorgen sorteras efter avsändare går det mycket snabbare att hoppa mellan dina viktiga kontakter och läsa vad som finns att läsa från dem. Här däremot, för varje kontakt, är kronologin en viktig signal för hur viktigt något är. Börja med det senaste mejlet, inte det äldsta. Detta gäller särskilt om du använder sortera efter avsändar-metoden för att komma ifatt igen när du varit borta från e-posten ett tag. Har du varit borta länge finns en stor chans att frågorna som finns i det äldsta mejlet redan är avklarade med hjälp av någon annan, medan du i det senaste mejlet (det med en mer frustrerad och irriterad ton) hittar de frågor där det börjat brinna i knutarna på allvar.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.