Luleåföretaget Oricane säger sig kunna minska internets strömförbrukning. Vägen går via smartare hantering av stora datamängder.
Om all information som lagras och transporteras på internet skulle hanteras med Oricanes teknik skulle minst 1 procent av jordens totala strömförbrukning sparas in. Det säger bolagets grundare och vd Mikael Sundström.
— Men det kräver givetvis att alla stora tillverkare av nätverksutrustning blir kunder hos oss, säger han.
Än kan han inte visa upp några namngivna kunder, men säger att företaget deltar i ett antal utvecklingsprojekt.
Routrar och brandväggar har stora adress- och regellistor som beskriver hur inkommande datapaket ska hanteras. Förra våren disputerade Mikael Sundström på en ny teknik för lagring och sökning i listorna.
— Vår lösning är betydligt effektivare än dagens. Särskilt med de ip-adresser som används i IPv6, som är fyra gånger längre än i IPv4.
Energibesparingen kommer som en bonus av att sökningarna går snabbare och genom att energisnålare minnesteknik används.
Till den tänkta kundkretsen hör inte bara företag som tillverkar nätverksutrustning. Oricane räknar också med att hitta helt andra typer av köpare. För det är inte bara i nätverksutrustning som företagets teknik kommer till nytta. Att hitta information i stora datamängder är ett grundläggande problem på många håll i it-branschen, och Oricane har hittills tagit fram produkter för sju olika områden.
En av dem gör det effektivare att läsa data som finns lagrad på hårddisk, något som skulle kunna vara intressant för webbplatser som Youtube och andra stora communities på nätet som hanterar stora mängder data.
Oricanes stora utmaning är att lyckas övertyga potentiella kunder att köpa in tekniken utifrån, i stället för att utveckla egna alternativ. På tidigt 2000-tal försökte Luleåföretaget Effnet, där Mikael Sundström under två år var teknikchef, också sälja en algoritm för effektivare routing.
— Sedan dess har IPv6 börjat användas i större utsträckning. Och det har blivit fokus på it-världens miljöpåverkan. Och vi står på fler ben, med produkter för fler tillämpningar.
Snabb sökning utan höga minneskrav
<
p>Billig lagring eller snabb sökning, det är ytterligheterna när stora mängder data ska hanteras. Mikael Sundström exemplifierar med en vanlig telefonkatalog.
Billigast är att ha namn och telefonnummer i en osorterad lista. Men det innebär att det tar väldigt lång tid att söka efter ett namn. Snabbare går det om namnen sorteras i bokstavsordning, så kallad binär sökning. I andra änden av skalan finns direktindexering. Det innebär att alla tänkbara bokstavskombinationer, inte bara faktiska namn, finns sorterade i bokstavsordning. Datamängden blir gigantisk, men att hämta information går mycket snabbare. Nu går det nämligen att räkna fram var i datamängden ett visst namn finns, i stället för att söka efter det.
Oricane har utvecklat ett sätt att lagra och hämta i information. Det är en hybrid mellan binär sökning och direktindexering, som ger snabbhet utan att minnesbehovet ökar kraftigt.
Skriv en kommentar