Utmaningarna för Scanias forskning- och utvecklingsavdelning handlar bland annat om att ta fram nya lastbilsmodeller för nya marknader och att förbättra arbetsmetoderna.
FoU-chef Hasse Johansson möter kraven med nyrekryteringar, men också genom att skapa rutiner som ger mer tid för kreativt arbete.
Att jobba med effektiviseringar i produktionen har Scania gjort länge. Men sedan Hasse Johansson blev chef för företagets forskning och utveckling 2001 har rutiner och standardiserade arbetssätt också blivit en del av FoU-avdelningens vardag.
— I början möttes tankarna av väldigt mycket funderingar. Det var många som menade att produktion skiljer sig från forskning och utveckling, som är kreativt, innovativt, intellektuellt och så vidare, säger Hasse Johansson.
Men efter många diskussioner var slutsatsen klar, också inom forskning och utveckling är mycket rent rutinarbete.
— Och så fort det handlar om rutinarbete, då finns det mycket att vinna på att göra det på samma sätt varje gång. Ska du skriva en provningsrapport kan du göra på hur många olika sätt som helst. Finns det ingen färdig mall kommer ingenjören att hitta på en ny varje gång.
Har man istället gemensamma metoder för allt rutinarbete kommer det gå mycket snabbare. Resultatet är att det blir mer tid över till det kreativa och innovativa. I Scanias fall handlar det om att utveckla nya lastbilsmodeller för nya marknader, om att minska bränsleförbrukningen och leva upp till nya utsläppskrav. Och att kunna bygga fler lastbilar utan att anställa fler personer i produktionen.
2007 levererade Scania nästan 70.000 lastbilar och drygt 7.000 bussar. Målet för 2015 är satt till 150.000. För att nå dit krävs nya modeller för nya marknader. Kopplat till den målsättningen finns ytterligare en siffra: Noll. Det ska inte krävas några nyanställningar i produktionen. Här ska FoU-avdelningen bidra genom att se till att framtidens bilar är enklare och snabbare att bygga.
När kraven på FoU-avdelningen ökar är det därför självklart att fundera på hur man utför arbetet, att se till att man maximerar utdelningen per investerad krona.
När Ny Teknik i våras gjorde en sammanställning av de svenska storföretagens investeringar i forskning och utveckling var det bara Scania som tillsammans med ABB svarade entydigt ”ja” på frågan om ökningar kommer att ske i Sverige.
Hasse Johanssons resonemang är att närheten mellan forskning och utveckling och produktion är en annan viktig del i strävan efter att få ut maximalt av investeringarna.
— För att kunna utveckla bilar som är optimalt producerbara är vi beroende av närheten till tillverkningen. Alla våra utvecklingsprojekt körs i nära samarbete och stäms av med personal från inköp, produktion och service. Det räcker inte med att man designar en komponent som fungerar i ett fordon, den måste också kunna tillverkas, monteras och underhållas på ett effektivt sätt.
Genom att kompetens från alla håll är med hela tiden minskar risken för tappad tid och kvalitetsproblem. Feltänk upptäcks direkt, och inte i ett avstämningsmöte som hålls någon gång i kvartalet.
— Därför är Södertälje ett guldläge för får FoU-avdelning, eftersom alla typer av vår produktion finns här, säger Hasse Johansson.
Men oavsett hur smart de anställda på FoU-avdelningen jobbar så ska de bli fler. Scanias tumregel är att fyra procent av omsättningen ska återinvesteras i utvecklingsarbetet.
— Vår samlade erfarenhet har visat att fyra procent är en nivå som gör att vi hänger med bra i konkurrensen och den tekniska utvecklingen.
För 2008 innebär det att någonstans mellan 250 och 300 personer ska nyanställas.
— Hittills har vi anställt 160 personer i år, så vi följer planen. Och det tror jag att vi kommer göra på kort sikt också. På lite längre sikt är jag mer bekymrad, säger Hasse Johansson.
Antalet sökande till de tjänster som Scania annonserar ut inom forskning och utveckling har minskat de senaste tre åren. Men om det beror på konjunkturuppgång eller på att färre läser på de tekniska högskolorna vet man inte än. Svaret kommer när konjunkturen vänder nedåt.
Finns det en risk att ni missar talanger eftersom ni har forskning och utveckling koncentrerat till Södertälje?
— Vi har inte upplevt det som ett problem. Visst händer det att anställda slutar för att flytta till en annan ort. Men jag är mer bekymrad över om vi kommer ha tillräckligt bra utbildningar för ingenjörer i Sverige i framtiden.
Det viktiga är att teknologerna lär sig att ta till sig kunskap, menar han. Att de lär sig använda datoriserade verktyg och lär sig att räkna. Vidareutbildningen startar dag ett på det nya jobbet.
Med de grundläggande kunskaperna kan ingenjörerna klättra i Scanias karriärstege, från ingångssteget T1 till att kanske bli en T4 eller till och med en T5.
— T4:or är auktoriteter i Sverige på sina områden, T5:or har spetskompetens som kan tävla i världen. Vi har ett ganska ambitiöst program för industridoktorander, och de som vill doktorera efter ett par år i yrkeslivet är väldigt bra ämnen för att nå dit. Och vi vill ha fler T4:or och T5:or än vad vi har idag.
Skriv en kommentar