Då och då kommer du upptäcka att saker och ting stannar av. Du har ett projekt där du vet vad slutmålet är, men du kommer inte vidare. Finns det en tydlig deadline är det sannolikt stressande, saknas deadline kan det ändå vara nog så frustrerande.

Min erfarenhet är att saker och ting som jag inte kommer vidare med huvudsakligen hamnar i två olika kategorier:

  1. De som saknar deadline och som jag egentligen inte heller är intresserad av att göra.
  2. De som har deadline eller som jag vill göra.

Saker och ting i den första första kategorin behöver du ta itu med först. Tänk igenom saken ordentligt: Om det inte finns en deadline finns det antagligen inte heller någon annan som väntar på att jag ska bli klar med den. Det här är alltså något som jag i första hand gör för min egen skull. Läge att bestämma mig: Om det är något jag inte vill göra, stryker jag det från min lista. Och om det är något jag vill göra, då hör det till kategori två trots allt.

Så vidare till kategori två, saker och ting som andra förväntar sig att jag ska göra eller som jag faktiskt vill göra för min egen skull.

Projekt som jag behöver eller vill göra men som ändå inte kommer vidare faller oftast i en av tre möjliga kategorier:

  1. Deadline är inte tillräckligt nära för att jag ska behöva ägna mig åt det här ännu. De lägger jag på min lista med kommande projekt, en lista som jag tittar på under mina veckogenomgångar.
  2. Det är ett projekt utan deadline, som jag gör för min egen skull, men som jag inte hinner med just nu. Till listan med kommande projekt.
  3. Saker och ting som jag verkligen borde jobba med nu. Men som jag ändå inte ägnar mig åt. Det kan handla om ett inbyggt motstånd, att det är en uppgift som är ett “måste men vill verkligen inte”. Oftare handlar det däremot om att jag inte vet vad nästa steg är. Det här är de projekt som kräver mest tankemöda. Här måste jag helt enkelt bestämma vad som är nästa steg, och göra det så begripligt och litet som möjligt. Och även skriva ner vilka de kommande två, tre stegen är.

När detta är gjort, då brukar saker och ting börja röra på sig igen.

Foto: Kenny Louie.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.