I senaste avsnittet av riskkapitalfirman Andreessen Horowitz podcast a16z intervjuar Chris Dixon Blake Masters som skrivit boken Zero to One tillsammans med riskkapitalisten Peter Thiel.
Bokens titel, Zero to One, syftar på att bygga något nytt, till skillnad från One to N – att kopiera, att sprida något som redan finns, i det här sammanhanget en förkortning för globalisering. Den 18 minuter långa diskussionen innehåller mycket intressant.
Vi har blivit duktiga på One to N, säger Masters, men Zero to One händer i dagsläget inte i lika stor omfattning. Sedan början av 1907-talet har mycket av utvecklingen inom teknik handlat om globalisering, inte i så stor utsträckning om att skapa nytt. IT är undantaget.
Chris Dixon frågar om Masters och Thiels teori om varför så mycket hänt inom den digitala sfären men inte i den fysiska:
”Lagar och regler,” är svaret. En utvecklare sätter sig vid skärmen, men den som vill göra något i den fysiska världen behöver oftare förhålla sig till lagar och regler. Moores lag är en annan anledning:
”Produktion av mat kan aldrig få samma utvecklingskurva som beräkningskraft. Ett problem är att vi slutar förvänta oss utveckling utanför it-området.”
Den sista tredjedelen av podcasten innehållet råd till entreprenörer:
- First mover advantage är bra, men vad du verkligen vill bli är den siste på ett område, den som definierar det för lång tid. Lex Facebook.
- Satsa på att göra något helt nytt. I dag är det det enklaste sättet att locka bra folk.
- Pitcha inte till riskkapitalister med att ni har en stor chans att bli framgångsrika, pitcha med en liten chans att bli otroligt framgångsrika.
- Leta efter hemligheter – och lös dem. Det är sånt som andra inte vet som kan bli stort. Riskkapitalister letar efter en magkänsla: ”Det här är en person som har kommit på något som jag inte fullt ut begriper.”
Jag tror att boken är läsvärd för den som är intresserad av entreprenörskap.
Skriv en kommentar