För ett år sedan sysselsatte de svenska företag som utvecklar datorspel 1.000 personer. I år kommer det handla om 1.200. Men trots ökningen är personalbrist en begränsande faktor.
— Det finns företag som tvingats tacka nej till uppdrag värda runt 100 miljoner kronor eftersom de inte haft personal för att klara av projekten, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.
Siffror från Dataspelsbranschen beskriver en välmående industri. Varje år sätts nya rekord i total omsättning och antalet anställda.
Dessutom har flera storproduktioner lanserats till strålande recensioner runt om i världen under det senaste året.
— Svensk spelindustri har aldrig mått så bra som i dag. Folk gillar att spela datorspel, och de svenska företagen är bra på att göra dem, säger Per Strömbäck.
Men precis som resten av IT-branschen märker spelföretagen av bristen på teknisk kompetens. Företagen har problem att rekrytera i den takt de skulle vilja. Programmerare och grafiker är tillsammans med speldesigner de tre kompetenser som är svårast att hitta.
— Särskilt påtaglig är bristen på programmerare. Och det gäller ju för hela IT-industrin i västvärlden. Grafikerbristen är också stor, men den är enklare att lösa med outsourcing. Där börjar några av de svenska företagen hitta fungerande modeller för hur det ska göras på bästa sätt, säger Per Strömbäck.
Affärsmodellen för de stora spelen innebär att de svenska företagen utvecklar spelen på uppdrag av utländska förläggare, som i sin tur ger ut spelen på en global marknad. När brist på personal tvingar de svenska företagen att tacka nej till uppdrag innebär det därför att Sverige går miste om utländska investeringar.
Problemen är inte nya, och sedan några år tillbaka arbetar Dataspelsbranschen med ett antal olika lösningar på kompetensbristen. I år har flera steg som Per Strömbäck beskriver som viktiga tagits. Nyligen rekryterades bland annat en utbildningssamordnare som ska förbättra kontakterna mellan företagen i branschen och de lärosäten som bedriver spelutbildningar.
— Vi har börjat ta in skolorna som stödmedlemmar i Dataspelsbranschen. Den vägen kan vi erbjuda dem hjälp med att utvärdera kursplaner, vi kan sitta med som rådgivare och på andra sätt se till att kontakterna blir så bra som möjligt, säger Per Strömbäck.
Dataspelsbranschen har dessutom etablerat en personalchefsgrupp där de stora företagen är representerade för att ge skolorna ytterligare kunskap om vilka kompetenser det är som efterfrågas.
— Utbildningarna har varit av varierande kvalitet, och företagens förtroende för dem har inte varit så högt. Men det har redan förändrats, och nu är några stora studentkullar på väg ut från skolorna, så tillgången på personal ska bli lite bättre, säger Per Strömbäck.
För att hjälpa dem som vill jobba i spelbranschen att hitta rätt har Dataspelsbranschen också börjat verka i de mer traditionella och formella systemen, bland annat genom träffar med Arbetsförmedlingen.
Men någon slutgiltig lösning på bemanningsproblemet ser han inte.
— Jag tror att vi kommer brottas med personalbristen länge, den kommer vara en begränsande faktor under ett bra tag framöver.
Skriv en kommentar