Rätt sak på rätt plats. Så kan grundfilosofin i forskningsprojektet Indisputable Key sammanfattas. Målet är att varje avverkat träd ska användas till den slutprodukt det passar bäst för.
En kvist i en målad fönsterkarm kan på sikt slå igenom som en ful gulning, vilket kan göra kunderna sura. Därför gillar fönstertillverkare inte kvistar i det fingerskarvade virket.
Drömvirket har istället hög densitet och långt mellan kvistvarven. Då blir sågsnitten färre och volymerna på det som sågas bort mindre.
Idag använder sågverk röntgenutrustning för att hitta virke lämpligt för fönstertillverkning. Men i det europeiska forskningsprojektet Indisputable Key utvecklar man en annan teknik: Öronmärkning av virket.
Redan vid avverkningen ska varje stock märkas med hjälp av en radiotagg, en RFID-sändare. Därmed får varje stock en egen identitet, och till den kopplas en mängd information. Stockens dimensioner, om den är tagen nära toppen eller roten i trädet och gps-positionen för var den är fälld är några exempel. Alla värden stoppas sen in i statistiska modeller som kan ge svar på i vilken slutprodukt stocken lämpar sig bäst. Sedan kan radiotaggen användas för att följa stocken genom hela logistikflödet, och se till att den styrs rätt.
Men tekniken ska inte bara användas för att hitta lämpligt virke till europas fönstertillverkare. Visionen är större än så, att komma till rätta med det enorma spillet från den europeiska träindustrin.
— 2002 gjordes en uppskattning som talar om 25 miljoner kubikmeter om året, till ett värde om 5 miljarder Euro. Bara för att man inte använder rätt stock på bästa sätt, säger Richard Uusijärvi, projektledare för Indisputable Key och forskare på SP Trätek.
Miljöaspekten är också en del i projektet. Forskningsinstitutet IVL är en av projektdeltagarna, och arbetar fram modeller som ska kunna användas för att värdera miljöpåverkan från olika val, exempelvis vilket sågverk som ska användas för att minimera transporterna.
I slutänden ska spillet minska och värdet på virket öka.
— Det är den stora visionen, att koppla ihop hela flöden på det sättet. Men det är också viktigt att hitta dellösningar som kan betala sig på kort sikt, för att företagen ska vara intresserade att satsa, säger Gunnar Niblaeus på Tietoenator och exploitation manager i projektet.
Han exemplifierar med lösningar för sågverk som ska hjälpa dem hantera torkningen av virket, hur de ska lägga olika typer av virke för att få så lite torkskador som möjligt.
— De tunga argumenten när vi är klara för att demonstrera tekniken nästa sommar är att värdet ut från en given råvara ökar både i volym och pengar, säger Gunnar Niblaeus.
Indisputable Key
Forskningsprojekt inom EU:s sjätte ramprogram, med en budget på 12 miljoner Euro. Syftet är att utveckla teknik och metoder för att öka utbytet från europeisk skogsnäring.
Projektet avslutas nästa höst. Under sommaren 2009 ska en fullskalig demonstration av tekniken göras i vad som kallas Swedish Wood Supply Chain. Avverkning och märkning görs där av Sveaskog, passerar Setras sågverk i Malå innan Norsjöfönster bygger fönster av virket.
Från Sverige deltar dessutom IVL, KTH, Skogforsk, Rottne, SP och Tietoenator. Övriga deltagare kommer från Norge, Finland, Estland och Frankrike.
Den stora utmaningen
<
p>Att inte göra teknikinvesteringen för stor. Det innebär bland annat att priset på radiotaggarna måste minska ytterligare från de 10 kronor de kostar idag, att processen för att fästa dem på stockarna blir helt automatisk, och att hitta dellösningar som återbetalar sig på kort sig.
Skriv en kommentar