• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Opera fortsätter störa jättarnas solosång

Publicerad 14 oktober, 2009

I 11 år har Opera varit en outsider bland webbläsarna. Ny Teknik reste till Oslo för att fråga vad den nya konkurrensen från Google Chrome innebär och varför alla behöver en egen webbserver.


Runt konferensbordet på Operas kontor märks ingen oro för Google Chrome. Enligt de tre cheferna är konkurrensen från sökjättens webbläsare välkommen.

— Den värsta för oss är om en aktör blir totalt dominerande. Då känner användarna att de inte har ett val, säger produktchefen Christen Krogh.

För att ge tyngd åt påståendet lyfter han fram nedladdningsstatistik från förra hösten. När Google Chrome lanserades ökade nedladdningarna av Operas webbläsare för datorer med 20 procent.

— Det är bra för oss. Vi har stora intäkter från den, men den är också viktig för våra andra versioner. För att kunna ge en datorlik webb i prylar som telefoner måste vi ha en förståelse för vad det innebär, säger teknikchefen Håkon Wium Lie och fortsätter:
— Vi har utvecklat vår webbläsare så att den är enkel att ta till en ny plattform. För oss är det en konkurrensfördel att vi snabbt kan göra det.

Hur påverkar det ert utvecklingsarbete att ni har webbläsare på så många plattformar?

— Det gör att vi stöter på många olika typer av begränsningar. Och lösningar vi tvingas till på en plattform kan användas för att förbättra de andra, säger Rikard Gillemyr, Operas utvecklingschef.

Ett exempel är komprimeringstekniken i Opera Mini, som var nödvändig för att få Opera att köra på vissa mobiltelefoner. Där har den länge snabbat upp surfandet för den som har en trög uppkoppling. Sen kom insikten om att tekniken också är användbar i datorversionen, där den just dykt upp.

Men bra webbläsare i datorer, mobiltelefoner, mediaspelare och spelkonsoler är inte tillräckligt för Opera. Nästa steg är att ge användarna en egen webbserver. En tidig testversion av funktionen, som fått namnet Opera Unite, är släppt.

— Man ska till exempel inte behöva ladda upp sina bilder till en tjänst med massa konstiga saker i användarvillkoren. Istället ska man enkelt kunna visa upp dem från sin egen dator, säger Christen Krogh.

Enligt Håkon Wie Lium finns en tanke om en mer demokratisk webb med Unite:

— Genom att göra det enklare för användarna att publicera sig på nätet minskar risken för starka monopol i framtiden, säger han.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: Christen Krogh, Håkon Wium Lie, Opera, Rikard Gillemyr, webbläsare

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in