Snabbt. Det är det bestående intrycket efter någon vecka med Windows 7. Din Ekonomi har provkört testversionen av det nya operativsystemet som ska vara klart om ett år.
Windows 7 känns snabbt i den bemärkelse man oftast menar när man talar om datorer. Operativsystemet behöver inte särskilt lång tid på sig att starta, och inte heller upplevs det trögt när det är igång. Tanken är att Windows 7 ska kunna ta över efter Windows XP i de små netbook-datorer som blivit så populära.
Men Windows 7 är snabbt också på ett annat sätt. Ett antal nya finesser gör att man blir effektivare som datoranvändare.
Fönsterhanteringen har fått en ordentlig uppfräschning. Tar man tag i ett fönster och drar ut det till skärmens högerkant fixar Windows 7 så att det fyller upp halva skärmen. Ta ett annat fönster och dra ut det till vänsterkanten, och det fyller upp resten av skärmen. Oerhört smidigt om man exempelvis vill ha två program sida vid sida.
Flytta sen muspekaren ner till statuslisten i skärmens nederkant. När pekaren förs över programikonerna som finns där dyker miniatyrbilder av öppna fönster och flikar upp. Man behöver alltså inte först växla till webbläsaren och sen till fliken med Facebook eller internetbanken. Istället gör man det med ett enda musklick.
Med miniatyrbilderna kan man också tillfälligt växla till ett annat fönster. För man pekaren över en av miniatyrbilderna, utan att klicka, visas det fönstret. När musen flyttas igen växlar fokus tillbaka till det tidigare programmet.
Men nyheterna i den kommande versionen av Windows handlar om mer än yta.
Microsoft har bland annat tagit fasta på att allt fler hem har mer än en dator, och att både digitalfoton och musik tenderar att hamna utspridda på dem alla. Den lättvindiga lösningen har varit att flytta bilder mellan datorer med hjälp av usb-minne eller e-post. Den smartaste, att koppla ihop dem i ett nätverk och dela mappar mellan dem, har krävt en större ansträngning och datorkunnande.
Med Homegroup – svenska namn saknas fortfarande i Windows 7, översättningen är inte klar än – vill Microsoft göra det lättare att flytta filer mellan datorerna där hemma.
I ett hushåll med fler än en Windows 7-dator är allt som behövs att samma lösenord matas in i allihop, sen sköter operativsystemet på egen hand om ihopkopplandet. Det som återstår för användarna är att markera vilka mappar som ska delas mellan datorer och andra prylar som kopplas in på nätverket.
En annan smart nyhet är Libraries. Biblioteken, som man kanske kan gissa att det svenska namnet blir, är ett sätt att samla ihop filer som ligger spridda i olika mappar och på olika datorer på ett och samma ställe. Inte i verkligheten, filerna ligger fortfarande kvar på samma plats. Men Biblioteken kopplar ihop dem, så att användaren bara behöver klicka på en mapp för att bläddra runt i allihop.
I webbläsaren Internet Explorer 8, som blir en del av det nya operativsystemet, finns en hel del funktioner som ska göra tillvaron på nätet enklare, men också tryggare. Bland annat dyker tydliga varningar upp för falska webbplatser, så kallade phising-attacker. Försöker man ladda ner en fil som Microsoft med säkerhet vet är skadlig krävs extra musklick i en varningsruta.
Försäljningen av Windows 7 ska starta någon gång kring årsskiftet. Först då går det att säkert säga hur väl Microsoft lever upp till ambitionerna att skapa ett operativsystem som är snabbare, smartare och säkrare. Men betaversionen lovar gott.
Skriv en kommentar