Två finesser med en RSS-läsare är dels att du lyfter bort din omvärldsbevakning från e-postprogrammet, dels att du kan titta till RSS-läsaren när du själv har tid utan att riskera att missa något som virvlar förbi medan du har uppmärksamheten riktad åt ett annat håll.

Men kanske har du några få flöden som är extra viktiga för dig, där du vill se en ny artikel så fort den har publicerats.

Det finns flera olika lösningar.

En, som inte är beroende av vilken RSS-läsare du valt, är att använda Ifttt.

Ifttt är en tjänst som gör det möjligt att koppla ihop ett stort antal webbplatser med varandra eller med funktioner i mobiltelefoner. Eller med uppkopplade prylar.

Vill du ha järnkoll på ett eller flera RSS-flöden kan du lägga till de prenumerationerna i Ifttt och sen tala om för tjänsten att skicka en notifiering till din mobiltelefon så fort det dyker upp något nytt. Är du inte intresserat av allt som källan publicerar går det bra att specificera ett sökord som Ifttt ska leta efter. Med de här inställningarna kommer du få en notifiering till mobilen varje gång jag publicerar en artikel här på min webbplats som innehåller ordet omvärldsbevakning.

Om du  som jag föreslår använder Inoreader som RSS-läsare finns en inbyggd funktion för notifieringar. I Inoreader finns möjligheten att skapa regler som letar efter specifika ord i alla eller ett urval av dina prenumerationer och skickar en notifiering till Inoreaders mobilapp så snart en träff hittas.

En liknande funktion finns även hos Feedbin.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.