• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Musik snabbt, enkelt – och lagligt

Publicerad 11 april, 2009

Det finns massor av tjänster för att ladda ner eller strömma musik – helt lagligt. Nokias Comes with music är det senaste tillskottet. Din Ekonomi listar musiktjänsterna.


Äga, hyra eller bara lyssna? Vid datorn eller var som helst? Det är några frågor man måste ställa sig innan man ger sig ut på musikjakt på nätet.

Musiktjänsterna erbjuds nämligen i ett par olika utföranden. Cdon.com är ett exempel på en nätbutik som påminner om en vanlig skivaffär. Skillnaden är att man laddar ner filer till datorn i stället för att köpa fysiska cd-skivor.

Hos några butiker är en del av låtarna som säljs fortfarande försedda med ett kopieringsskydd, så kallat digital rights management (DRM). Därigenom kan skrivbolagen kontrollera hur låtarna kan användas. Det kan bland annat innebära att det finns begränsningar i hur många datorer och bärbara spelare låten kan kopieras till eller spärrar för att bränna cd-skivor.

Givetvis är det att föredra att köpa musik utan den här typen av spärrar, vilket också skivbolagen insett. Därför är de sista låtarna med kopieringsskydd på väg bort från Itunes store och de butiker som använder teknik från svenska Inprodicon.

Men på vissa musiktjänster, där man som kund betalar en fast månadsavgift och får ladda ner hur många låtar man vill, är låtarna skyddade med DRM. ­Nokias Comes with music och Sony Erics­sons Play now plus är två exempel. Nokias tjänst finns tillgänglig hos Tre, medan Telenor och Sony Ericsson har slagit sina påsar ihop. Teliakunder kan i stället använda en abonnemangstjänst utvecklad av svenska Inprodicon, medan kunderna hos Tele2 ännu inte fått någon ”allt du kan lyssna på-tjänst”.

Slutligen finns tjänster där musiken inte sparas som filer i datorn eller telefonen, utan strömmas till datorn i den takt man lyssnar. Svenska Spotify är ett exempel. Eftersom de strömmande tjänsterna inte lagrar någon musik på hårddisken krävs en internetuppkoppling för att kunna lyssna.

Cdon

Vad: Säljer låtar för nedladdning
Utbud: Cirka 4 miljoner låtar.
Övrigt: Hela utbudet är i oskyddat mp3-format, och går därmed att spela på i stort sett vilken dator och bärbar musikspelare om helst.
Pris: 9 kronor per låt, albumpris från 40 kronor.
Webbadress: downloads.cdon.com

Itunes Store

Vad: Säljer låtar för nedladdning
Utbud: Lämnar inga uppgifter om hur många av 10 miljoner låtarna som är tillgängliga i Sverige.
Övrigt: Snart är all musik utan kopieringsskydd. En nackdel är att musiken är i AAC-format, som inte stöds av alla bärbara spelare.
Pris: 9 kronor per låt, album från 50 kronor
Webbadress: www.itunes.com

Inprodicon

Vad: Driver butik åt bland andra Åhléns, Telia, och Tele2. Hos Telia prenumeration och försäljning för både dator och mobil, hos övriga bara försäljning.
Utbud: 6 miljoner låtar.
Övrigt: Största delen av utbudet är utan kopieringsskydd.
Pris: Från en dryg tia per låt och uppåt. Prenumeration hos Telia 99 kronor per månad.
Webbadress: www.inprodicon.com/partners (länkar till butiker)

Musikwebb

Vad: Musikbibliotek där personer med lånekort hos anslutna bibliotek kan låna musik.
Utbud: 1,4 miljoner låtar.
Övrigt: Lånade låtar kan spelas i en vecka, innan de slutar fungera. Går att flytta över till bärbara spelare som stödjer DRM-skyddade WMA-filer. Fungerar dock inte med Mac och Ipod.
Pris: Gratis.
Webbadress: www.musikwebb.se

Emusic

Vad: Säljer låtar för nedladdning
Utbud: 4,5 miljoner låtar
Övrigt: Hela utbudet är i oskyddade mp3-filer. Medlemmar får ladda ner ett visst antal låtar i månaden. Fokus på musik utanför topplistorna.
Pris: Låtarna säljs som abonnemang. Billigaste kostar 160 kronor, och ger rätt att ladda ner 30 låtar i månaden.
Webbadress: www.emusic.com

Tunerec

Vad: En ”bandspelare” på nätet. Spelar in musik från ett antal radiostationer på internet, som sen kan strömmas till datorn.
Utbud: De låtar som stationerna spelar.
Övrigt: Ingen kontroll över vilka låtar som finns tillgängliga i det egna musikbiblioteket. Det blir vad stationerna spelar. Går bara att lyssna vid datorn.
Pris: Gratis.
Webbadress: www.tunerec.com

Sony Ericsson Play Now Arena/Play Now Plus

Vad: Plus är prenumerationstjänst i mobilen, Arena butik med försäljning.
Utbud: 2,5-3 miljoner låtar.
Övrigt: Musiken i Play Now Arena saknar kopieringsskydd. För låtar som köps där ingår nedladdning till både mobil och dator.
Pris: 9 kronor per låt i Arena. Play Now Plus finns hos Telenor. 99 kronor per månad för obegränsat lyssnande. När abonnemanget sägs upp får de 100 mest spelade låtarna behållas.
Webbadress: http://www.playnow-arena.com/

Nokia Music Store/Comes With Music

Vad: Music Store är en butik med försäljning, Comes With Music en prenumerationstjänst
Utbud: 4,5 miljoner låtar.
Övrigt: Comes With Music ger obegränsad tillgång till utbudet under ett år. Låtarna fortsätter att fungera också efter ett år gått, men bara med den ursprungliga telefonen. Musiken är skyddad med DRM.
Pris: 9 kronor per låt i Nokia Music Store. Comes With Music är tjänst som ingår med utvalda telefoner.
Webbadress: http://music.nokia.com

Spotify

Vad: Sänder strömmande musik till dator
Utbud: 2,6 miljoner låtar
Övrigt: För att få tillgång till gratisvarianten krävs fortfarande en inbjudan i Sverige. Än så länge bara för lyssnande vid datorn. Användarna kan skapa sina egna spellistor och själv välja vad som ska spelas.
Pris: Gratis med reklam, 99 kronor per månad utan.
Webbadress: www.spotify.com

Last.fm

Vad: Personlig radiokanal på nätet.
Utbud: 3,5 miljoner låtar.
Övrigt: Användarens favoritartister utgör basen i musikmixen, som innehåller både idolerna och andra artister. Betaltjänst som ger lite mer kontroll. Musiken strömmas över nätet. Iphone-klienten finns ännu inte i Sverige.
Pris: Gratis / 30 kronor per månad
Webbadress: www.lastfm.se

Glöm inte säkerhetskopian

<

p>Hos flera av nätbutikerna är det möjligt att ladda ner en köpt låt mer än en gång, om man skulle drabbas av en kraschad hårddisk eller bli bestulen på den bärbara datorn. Men antalet nedladdningar är inte obegränsat, flera av skivbolagen sätter stopp efter tre. Därför kan det vara en idé att se till att ha en egen säkerhetskopia av musiksamlingen.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: internet, mobiltelefoner, musik

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Mitt nyhetsbrev, varje fredag

Varje fredagseftermiddag skickar jag ut ett kort nyhetsbrev. Det innehåller länkar till de texter jag publicerat under veckan, här på bloggen och hos mina uppdragsgivare, senaste avsnittet av Digitalsamtal och länkar till några läsvärda texter jag hittat.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Missa inte min kommande gratis-bok med tips för uppgiftslistan, kalendern och e-posten!

Copyright © 2021 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in