• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Anders Thoresson

  • Hem
  • Föreläsningar
  • Blogg
  • Effektivt
  • Digitalsamtal
  • Om
  • Show Search
Hide Search

Mobilt operativsystem ska förändra vardagsrummet

Publicerad 4 juni, 2010

Google gör en satsning på tv-apparater. Operativsystemet Android ska anpassas för vardagsrummet och bland andra Sony tänker utnyttja tekniken.
I Stenungsund fick People of Lava samma idé redan förra året. Företagets första Android-tv lanseras i höst.
“Vi tror inte att tv-apparater som vi känner dem idag har någon framtid”, säger företagets vd Christian Svantesson.


Dumburk ska bli ett öknamn som hör till det förgångna. Nu är det dags för tv:n att bli smart.

“En dator känns idag helt oanvändbar om den inte är uppkopplad mot internet. Om några år kommer det vara på samma sätt med en tv”, säger Martin Ljunggren, marknadschef på People of Lava.

Visionen är en tv som fungerar som fönster mot all digital underhållning. Lika väl som traditionella tv-sändningar kan det handla om on demand-tjänster för film, strömmad musik och hela webbens utbud med tjänster som Youtube, Facebook och Twitter.

People of Lava startade sin verksamhet den första januari i år, som en sammanslagning av Lava Electronics och Northern Star. De två företagen tillverkade på var sitt håll exklusiva tv-modeller men bestämde sig för att göra gemensam sak.

Med in i det nya bolaget hade Northern Star idéer om en internetuppkopplad tv. Att datorn ska ta plats i vardagsrummet har det pratats om länge. Redan 2002 lanserade Microsoft den första vardagsrumsversionen av operativsystemet Windows.

Men i People of Lavas lösning är det inte en Windows-burk i snyggare skal som ställs på hyllan nedanför platt-tv:n. Istället har datorn byggts in i tv:n. Företaget har också ratat Windows som operativsystem.

“Med Windows krävs mycket kraftfullare processorer, som måste kylas med fläktar. Det vill man inte ha i ett vardagsrum. Dessutom finns det andra problem. Som att Windows tar lång tid att starta och risken med virus”, säger Mathias Adolfsson, teknikchef.

När Google lanserade Android hösten 2008 började han därför fundera på om det inte också skulle gå att använda i en tv. Förra sommaren, när flera stora telefontillverkare ställt sig bakom Android, tog People of Lava steget och började anpassa operativsystemet till sina behov.

“Det är inte så mycket ren programmering vi behöver göra. Men däremot är det en hel del inställningar som måste ändras för att få Android att fungera på de här stora skärmarna”, säger Mathias Adolfsson.

I april blev People of Lava först i världen med att visa en tv som använder Android. Men det är inte bara operativsystemet som hämtats från mobilbranschen. Christian Svantesson lånar delar av affärsmodellen från samma håll.

“Marginalerna på hårdvara sjunker. I hemelektronikbranschen blir det allt vanligare att man tjänar pengar på saker som försäkringar och tillbehör. Men vi är en tv-tillverkare. Att sälja en tv till familjen Andersson vart femte år, i bästa fall, är inte tillräckligt intressant”, säger han.

Företagets ambition är därför att hitta kompletterande intäktsströmmar som ger en mer kontinuerlig relation med kunderna. Tanken är att sälja program, på samma sätt som Apple gör till Iphone, och att erbjuda kunderna intressanta tjänster i samarbete med andra företag. Bland annat förs diskussioner med Voddler, där tanken är att den svenska videotjänsten ska finnas förinstallerad i People of Lavas apparater.

Under våren har Sony börjat marknadsföra en internetuppkopplad tv. Amerikanska tekniktidningen Technology Review har utnämnt “social tv”, där tittarna samtidigt använder tjänster som Facebook och Twitter, till en av de stora tekniktrenderna just nu. Och Google presenterade i förra veckan, i samarbete med bland andra Sony och Intel, en egen satsning på Android som operativsystem i tv-apparater.

Mycket talar alltså för att People of Lava har rätt i sin bedömning om att det är nu datorn tar plats i vardagsrummet. Men hur ska en liten tillverkare med produktion i Stora Höga lyckas i den internationella konkurrensen?

“Vi välkomnar att någon av jättarna gör samma sak, eftersom det kommer skynda på utvecklingen av tv-anpassade Android-program. På sikt är vår möjlighet att vara ett exklusivt märke, med mycket hög teknisk kvalitet och en egen design på våra apparater. Målsättningen är att sälja 20.000 under första året som tv:n finns i butik”, säger Christian Svantesson.

Arkiverad under: Bloggat Taggad som: Android, People of Lava, sociala medier, tv

Om Anders Thoresson

Frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator. Frågar, skriver, pratar.

Läsarkommentarer

Skriv en kommentar Avbryt svar

Copyright © 2022 · Monochrome Pro på Genesis Framework · WordPress · Logga in