Men hur klarar du att jobba hemifrån? När jag ska göra det så ägnar jag mig bara åt X istället!

Från 2006 till 2014 hade jag mitt frilanskontor hemma. Från början av ekonomiska skäl, som nybliven frilans ville jag inte dra på mig för stora kostnader. Senare av bekvämlighet. Jag trivdes väldigt bra med att jobba hemifrån, och såg ingen anledning att leta reda på ett kontor.

Under de åren var det många som talade om hur svårt de själva skulle ha att jobba hemifrån och undrade hur jag gjorde.

Jag tror att de som ställer frågan missar skillnaden mellan att jobba hemifrån någon dag då och då och att göra det jämt. Om man har arbetsplatsen hemma, då blir också hemmet synonymt med arbete. Men framför allt finns inget alternativ.

Självklart passade jag på att köra en tvättmaskin eller plocka undan efter frukosten när jag behövde ett avbrott i jobbet. Men framför allt jobbade jag.

För dem som jobbar hemifrån är ett av de vanligaste tipsen att skaffa en särskilt plats för arbetet. Och det var när minsta barnet behövde eget rum som jag förlorade mitt skrivbord och letade reda på ett kontorshotell.

Ett annat tips är att ha ordning och reda på vad som ska göras. Men det är inte unikt för dem som jobbar hemifrån.

Mitt viktigaste tips är i stället: Ta en promenad till jobbet.

Nästan utan undantag tog jag en morgonpromenad innan jag började jobba. För mig var det väldigt viktigt. De dagar jag gick direkt från frukostbord till skrivbord blev sällan bra.

Kroppen behövde få röra på sig lite. Och en laddning frisk luft. Men framför allt tror jag att det var en mental sak, att morgonpromenaden snart kom att förknippas med jobb. En startsignal.

Och på eftermiddagarna fick ibland, men alldeles för sällan, en promenad fungera som stoppsignal. Så att jag verkligen hunnit lämna jobbet, mentalt, innan familjen kom hem.

Två råd till dig som jobbar hemifrån alltså.

En morgonpromenad.

En eftermiddagspromenad.

Oavsett väder.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.